Prve izjave preživjelih, kapetanu aviona i otac poginuo kao pilot

Radiosarajevo.ba
Prve izjave preživjelih, kapetanu aviona i otac poginuo kao pilot
/ Twitter/PoliciaColombia
Polako se sklapa mozaik tragične nesreće putničkog aviona koji se srušio na planini El Gordo iznad gradića La Unión.

Činjenica da na olupini nema tragova vatre upućuju na to da su motori aviona ostali bez dovoda goriva, zbog čega su prestali raditi.

U takvim situacijama nemoguće je održati kontrolu nad letjelicom pa zato eksperti hvale kapetana Miguela Quiroga. Njegova umješnost da koliko-toliko ublaži kontakt s podlogom spasila je šest života.

Tome svjedoče i prve izjave preživjelih. Tako je mehaničar Erwin Tumiri rekao da je "preživio jer je slijedio sigurnosni protokol".

"Prije nego se avion srušio mnogi su ustali sa svojih sjedišta i počeli vikati. Ja sam uzeo torbu, stavio je između nogu i zauzeo položaj koja se preporučuje u ovakvim situacijama", rekao je Tumiri.

Zanimljivo da kapetan aviona Orlando Quiroga dolazi iz pilotske porodice. I otac mu je bio pilot koji je poginuo u avionskoj nesreći 1963. godine, kada je Orlando Quiroga imao 12 mjeseci.

U avionu su bili fudbaleri brazilskog fudbalskog kluba AF Chapecoense (Associação Chapecoense de Futebol) koji su putovali u Medellín na prvu utakmicu finala Copa Sudamericana protiv tamošnjeg Atlética.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije