Prve doze vakcina u Velikoj Britaniji uskoro i za građane iznad 40 godina

0
Radiosarajevo.ba
Prve doze vakcina u Velikoj Britaniji uskoro i za građane iznad 40 godina
Foto: EPA-EFE/Arhiv / Broj pozitivnih slučajeva Covid-19 naglo je pao u posljednje dvije sedmice/Ilustracija

Britancima iznad 40 godina bit će ponuđena prva doza cjepiva protiv covida-19 do Uskrsa, 4. aprila, jer će veća ponuda omogućiti brzo širenje programa cijepljenja, izvijestio je dnevni list Telegraph, citirajući izvor iz vlade.

Očekuje se da će se zalihe cjepiva u Britaniji i više nego udvostručiti, što će Nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS) omogućiti da u idućim sedmicama nudi milion doza dnevno, objavio je taj britanski list, piše Hina.

Očekuje se da će ljudi iznad 50 godina starosti dobiti pozive za cijepljenje tokom iduće sedmice, što je otprilike tri sedmice prije vladina ciljanog roka. 

Međutim, glasnogovornica britanskog ministarstva zdravstva i socijalne skrbi kazala je  kako je "netačna" tvrdnja da će se starijima od 40 godina do Uskrsa ponuditi cjepivo.

"Utvrdili smo svoje vremenske rokove za program cijepljenja i to se ne mijenja. Namjeravamo ponuditi prvu dozu svim starijima od 50 godina do sredine aprila, a svim odraslima do kraja maja", rekla je glasnogovornica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije