Prva reakcija Netaynahua i Ben Gvira nakon odluke suda u Hagu: 'Traže progon jevrejskog naroda'

7
AA
Prva reakcija Netaynahua i Ben Gvira nakon odluke suda u Hagu: 'Traže progon jevrejskog naroda'
Foto: EPA-EFE / Benjamin Netanyahu

Komentarišući odluku Međunarodnog suda pravde (ICJ) po tužbi Južnoafričke Republike za genocid protiv Izraela u petak, 26. januara, izraelski premijer Benjamin Netanyahu potvrdio je "svetu predanost" da nastave braniti svoju zemlju i svoj narod.

"Posvećenost Izraela međunarodnom pravu je nepokolebljiva. Jednako nepokolebljiva je i naša sveta predanost da nastavimo braniti našu zemlju i braniti naš narod", rekao je Netanyahu u televizijskom obraćanju nakon što je ICJ naredio Izraelu da preduzme "sve mjere koje su u njegovoj moći" da spriječi djela genocida u Pojasu Gaze, gdje je Tel Aviv ubio više od 26.000 ljudi i pretvorio enklavu u ruševine.

Netanyahu je rekao da Izrael ima "inherentno pravo da se brani", dodajući da je "podli pokušaj da se Izraelu uskrati ovo osnovno pravo očigledna diskriminacija jevrejske države, i da je opravdano odbijen".

Danas temperature do 27 stepeni: Pogledajte kakvo će vrijeme biti za 1. maj

Danas temperature do 27 stepeni: Pogledajte kakvo će vrijeme biti za 1. maj

Rekao je da je tužba za genocid podignuta protiv Izraela "lažna" i "nečuvena", ponavljajući da će "Izrael nastaviti da se brani od Hamasa".

Rekao je da je rat, koji je počeo nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra, protiv te grupe, a ne protiv palestinskih civila.

Međunarodni sud pravde u Hagu: Država Izrael da poduzme mjere i spriječi djela genocida

Međunarodni sud pravde u Hagu: Država Izrael da poduzme mjere i spriječi djela genocida

"Nastavićemo pružati humanitarnu pomoć i činiti sve što je u našoj moći da držimo civile van opasnosti, čak i dok ih Hamas koristi kao živi štit", rekao je Netanyahu i dodao: "Nastavićemo činiti ono što je neophodno za odbranu naše zemlje i našeg naroda."

Netanyahu je također danas zatražio od ministara da ne komentarišu odluku Međunarodnog suda pravde (ICJ).

U odluci o privremenim mjerama u slučaju genocida koji je Južnoafrička Republika podnijela u Haagu, ICJ je naložio Izraelu da preduzme "sve mjere u njegovoj moći" kako bi spriječio akt genocida u Pojasu Gaze, ali nije naredio prekid vatre.

Komentirajući presudu, izraelski ministar za nacionalnu sigurnost Itamar Ben Gvir rekao je da se ne treba obazirati na presude "koje ugrožavaju postojanje Države Izrael".

"Presuda antisemitskog suda u Haagu potvrđuje ono što je već bilo poznato, ovaj sud ne traži pravdu, već progon jevrejskog naroda… Moramo nastaviti da pobjeđujemo neprijatelja dok se ne postigne potpuna pobjeda", rekao je Ben Gvir u izjavi koju je prenio javni emiter KAN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije