Prva reakcija iz Ukrajine nakon naloga za Putinovo hapšenje: 'Ovo je samo početak'

4
Radiosarajevo.ba
Prva reakcija iz Ukrajine nakon naloga za Putinovo hapšenje: 'Ovo je samo početak'
Foto: Printscreen / AA / Volodimir Zelenski

U prvom nalogu za hapšenje zbog Ukrajine, ICC je pozvao Vladimira Putina pod sumnjom da je odgovoran za nezakonite deportacije djece i nezakonito premještanje ljudi s teritorija Ukrajine u Rusku Federaciju.

"Zločini su navodno počinjeni na ukrajinskom okupiranom teritoriju najranije 24. februara 2022. Postoje razumni temelji za pretpostavku da Putin nosi individualnu kaznenu odgovornost za ranije spomenute zločine", objavio je ICC.

ICC je izdao nalog za hapšenje i Marije Aleksejevne Lvova-Belove, ruske povjerenice za prava djece, pod istim optužbama, piše Direktno.hr.

Suljagić odgovorio Dodiku: "Kapije mezarja i Memorijalnog centra Potočari će biti zatvorene 2. maja"

Suljagić odgovorio Dodiku: "Kapije mezarja i Memorijalnog centra Potočari će biti zatvorene 2. maja"

Ured ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija u petak je pozdravio izdavanje naloga protiv Putina.

"Ovo je tek početak", napisao je šef ureda Andrij Jermak na Telegramu. Ukrajinsko tužiteljstvo je odluku nazvalo "historijskom".

Odluka Suda dolazi dan nakon što je istražno tijelo Ujedinjenih naroda optužilo Rusiju za razne ratne zločine u Ukrajini, uključujući za ubistva s namjerom i mučenje.

Tijelo tvrdi da su ruske snage u određenim slučajevima primorale djecu da promatraju silovanje članova svojih obitelji te ih zatvarali s leševima.

Vijest o nalogu dolazi uoči planiranog posjeta kineskog predsjednika Xija Jinpinga iduće sedmice Moskvi. Analitičari smatraju kako je cilj posjeta učvršćivanje odnosa između Pekinga i Moskve u vrijeme zahlađivanja odnosa Kine i zapada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije