Međunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenje Vladimira Putina

17
Radiosarajevo.ba
Međunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenje Vladimira Putina
Foto: EPA-EFE / Vladimir Putin

Pretpretresno vijeće II Međunarodnog krivičnog suda (ICC) danas je izdalo naloge za hapšenje za dvije osobe zbog situacije u Ukrajini, Vladimira Putina, predsjednika Rusije, i Marije Lvova-Belova, povjerenica predsjednika Rusije za prava djece.

Predsjednik Ruske Federacije, navodno je odgovoran za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva, djece, i protivpravnog premještanja stanovništva, također djece, iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju, navodi se u saopćenju ICC-a.

Zločini su navodno počinjeni na ukrajinskoj okupiranoj teritoriji najranije 24. februara 2022. godine. Postoje razumni razlozi za vjerovanje da Putin snosi individualnu krivičnu odgovornost za navedene zločine, jer je počinio djela direktno, zajedno s drugima i/ili preko drugih i zbog njegovog propusta da pravilno izvrši kontrolu nad civilnim i vojnim podređenima koji su počinili djela, ili dozvolili njihovo izvršenje, i koji su bili pod njegovom efektivnom ovlašćenja i kontrole, u skladu sa odgovornošću nadređenog.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podsjetimo da je Rusija, pod vodstvom Vladimira Putina, u februaru prošle godine krenula u otvorenu agresiju na Ukrajinu. Rusija je zbog toga pod mnogim ekonomskim sankcijama zapadnih zemalja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije