Prva predsjednica u Africi završila mandat nagradom od pet miliona dolara

Radiosarajevo.ba
Prva predsjednica u Africi završila mandat nagradom od pet miliona dolara
Nakon što je na poziciji predsjednice Liberije provela dva mandata, Ellen Johnson Sirleaf povlači se s te funkcije, a zamijenit će je novoizabrani predsjednik George Weah.

Ellen Johnson je po isteku mandata dobila i nagradu Mo Ibrahim za izvrsnost u vođenju države, a koju ovaj komitet dodjeljuje od 2007. godine. Nagrada nije dodijeljena čak šest puta, jer nije bilo odgovarajućih kandidata. Nagrađena je s pet miliona dolara, a posebno se cijeni njen doprinos u oporavku Liberije od građanskog rata.

Sirleaf je i dobitnica Nobelove nagrade za mir, a prva je predsjednica u Africi i prva žena iz Afrike koja je dobila ovu nagradu.

"Ellen Johnson Sirleaf je preuzela predsjedničku funkciju u Liberiji kada je ona bila potpuno uništena građanskim ratom i vodila je proces pomirenja koji je bio usmjeren na izgradnji nacije i demokratskih institucija", rekao je predsjednik odbora Salim Ahmed Salim. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije