Rouhani: SAD i Izrael žele tenzije, haos u Libanu, podijeliti Irak i Siriju

Fena
Rouhani: SAD i Izrael žele tenzije, haos u Libanu, podijeliti Irak i Siriju
Stotine hiljada Iranaca danas je izašlo na ulice slaveći godišnjicu revolucije iz 1979. godine, te uzvikujući parole protiv SAD-a i Izraela.

Predsjednik Irana Hassan Rouhani se obratio na glavnom teheranskom trgu Azadi, ali nije pominjao posljednji napad Izraela na Siriju u kojem su, kako je saopćeno, ciljali iranske mete.

"Oni (SAD i Izrael) žele izazvati tenzije u regiji, podijeliti Irak, Siriju. Žele izazvati dugoročni haos u Libanu, ali uz našu pomoć njihova je politika propala", rekao je Rouhani, javlja agencija Reuters.

Pokazujući prkos prema zapadnom pritisku da okonča svoj program proizvodnje balističkih projektila, Iran je na godišnjicu revolucije javno pokazao svoj Ghadr projektil s dometom većim od 2.000 kilometara i to u centranoj teheranskoj ulici Vali-ye Asr.

Iranska televizija je objavila da su desetine miliona ljudi širom Irana na ulicama slavili godišnjicu revolucije.

"Amerika se htjela miješati u naša pitanja, ali nisu uspjeli jer je naša država oprezna i jedinstvena", rekao je Rouhani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije