"Prva dama" ISIL-a: Sanjali smo da treniramo djecu da budu ubice

Radiosarajevo.ba
"Prva dama" ISIL-a: Sanjali smo da treniramo djecu da budu ubice
Naši snovi su bili da imamo svoju zemlju, da podignemo porodicu i treniramo djecu da budu ubice, vojnici, da idu u džihad, ispričala je u intervjuu za The Atlantic Tania Georgelas (33).

Ona je u ispovijesti govorila svom braku s Johnom Georgelasom, Amerikancem koji je prešao na islam i stekao visoku poziciju u islamističkim krugovima.

Opisala je svoj put od Engleske do Siriju te konačnog povratka u Ameriku.

John je imao problematičnu mladost, izbačen je iz škole te je bio ovisnik o drogama. Nešto poslije 11. septembra preobratio se na islam. Par se zaljubio razgovarajući o džihadu i snovima o kalifatu. Vjenčali su se 2004. godine. Imali su troje djece, a četvrto je bilo na putu, kada su 2013. počeli razgovarati o priključivanju ISIL-u u Siriji.

Nakon nekoliko dana u Siriji i ona i djeca su se razboljeli. John je pristao da se vrate kući u Texas, a u tome su joj pomogli njegovi roditelji. Kada se vratila iz Sirije s djecom, Tania je zatražila rastavu. Do današnjeg dana John je u Siriji. On je Amerikanac koji u ISIL-u ima najveće ovlasti, prenosi Daily mail.

Tania se nakon nekog vremena opet odlučila priključiti u internet stranice koje pronalaze parove. Na jednoj je ostavila poruku, a iznenadilo ju je što je dobila kao odgovor.

"Imam četvero djece, moj me muž ostavio kako bi postao sljedeći Osama Bin Laden. Dobila sam 1300 odgovora",priča Tania. Velika joj je želja raditi u programima deradikalizacije, s bivšim teroristima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije