Protiv virusa i nemorala: Počela realizacije projekta ‘halal-interneta’

Radiosarajevo.ba
Protiv virusa i nemorala: Počela realizacije projekta ‘halal-interneta’
/ Foto: businessinsider
Zvaničnici u Teheranu više puta su izjavljivali da je neophodno stvoriti "alternativnu formu cenzure" u virtuelnom prostoru, pa su neki mediji čak govorili o "halal internetu".

Autori projekta kažu da je njihov cilj "sprečavanje virusnog i amoralnog sadržaja" koji stižu s Zapada i negativno utiče na mlade Irance. Osim toga, "nacionalni internet" bi mogao da spriječi i cyber-napade na strateške iranske objekte.

Tako se iransko postrojenje za obogaćivanje uranijuma 2010. godine našlo na meti virusa ‘Stuxnet’ za koji Teheran smatra da je dio usklađene kampanje Izraela, SAD i njihovih saveznika.

Ovaj incident je podstakao iranske zvaničnike da ubrzaju proces stvaranja Nacionalnog interneta. U taj projekat Iran je trenutno uložio oko 6,3 miliona dolara.

Emad Abshenas, glavni urednik novina ‘Iran press’ u izjavi za ruski ‘Sputnik’ objašnjava da je Nacionalni internet neophodan jer trenutno Iran "dobija" internet preko Ujedinjenih Arapskih Emirata i Turske.

“Iranske službe zadužene za bezbjednost informacija sprečavaju nepoželjan sadržaj, ali treba imati u vidu da su telekomunikacioni sateliti pod kontrolom neprijatelja Irana, na primjer, SAD. To u praksi znači da trenutno Internet podaci iz Irana idu preko Dubaija u SAD ili u Evropu, a onda se vraćaju u Dubai i tek onda stižu u Iran. Sve to liči na kruženje vode u prirodi. ’Alternativni internet‘ će pomoći u čuvanju podataka”, kaže Abshenas.

Prerano je govoriti o konkretnim datumima, jer kako bi ‘Nacionalni internet’ proradio treba priključiti na internet sve kuće i institucije zemlje. Ali one institucije koje su za sada dobile optički kabl već mogu da koriste ‘Nacionalni internet’.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije