! / Protesti u Njemačkoj zbog epidemioloških mjera

21. 04. 2021. u 19:39:00 AA

Shares: 0

Hiljade građana okupilo se u Berlinu, glavnom gradu Njemačke, u znak protesta protiv mjera uvedenih u cilju suzbijanja širenja novog koronavirusa.

Parlament razmatra zakon o većim ovlastima Vlade u okviru borbe protiv trećeg talasa pandemije, a kojim se predviđa pooštravanje mjera. Ovakav potez izazvao je nezadovoljstvo građana koji su odlučili izaći na ulice glavnog njemačkog grada.

Demonstranti su nosili transparente s kritikama mjera koje je Vlada poduzela u borbi protiv epidemije, a na jednom od njih je pisalo: "Mir, sloboda, demokratija".

Policija je intevenisala jer se okupljeni nisu pridržavali mjera poput nošenja maski i socijalne distance. Sigurnosne snage su koristile biber sprej, a i privedeno je više od 150 osoba.

Tokom protesta poduzete su opsežne sigurnosne mjere, a pojedini demonstranti su bacali boce na policiju.

Iz berlinske policije saopćeno je da je grupa demonstranata napala policiju u parku Tiegarten. Područje oko Bundestaga i ureda kancelarke bilo je zatvoreno za saobraćaj.

Lokalni mediji navode da je protestima prisustvovalo oko 8.000 ljudi.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)