Protesti u Iranu prošireni na više gradova, intervenirala i policija

AA
Protesti u Iranu prošireni na više gradova, intervenirala i policija
Iranska policija intervenisala je tokom današnjih protesta u iranskom gradu Kermanshahu, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako se može primijetiti na videozapisima objavljenim na društvenim mrežama, u gradu Kermanshahu, u zapadnom dijelu Irana, održavaju se masovni protesti građana koji su nezadovoljni životnim standardom i visokim cijenama. 

Nezadovoljni životnim standardom i vanjskom politikom Irana, demonstranti su uzvikivali “ni za Palestinu, ni za Libanon, život smo spremni dati za Iran”, “proklet neka je diktator”, “proklet neka je Rouhani”. Potom je uslijedila žestoka intervencija policije.

Prvi zamjenik iranskog predsjednika Ishak Jihangiri izjavio je kako se iza protesta o životnom standardu, kriju drugi razlozi.

“Oni koji su pokrenuli proteste, neće ih zaustaviti. Od dima koji se pojavio, oni će sami plakati”, poručio je Jihangiri.

S druge strane, šef policijskog ureda u Teheranu Muhsin Nesic Hemadani izjavio je kako parole koje demonstranti uzvikuju na protestima neće biti od koristi za državu, te da će zbog toga protesti biti ugušeni.

Protesti protiv lošeg životnog standarda u Iranu proširili su se na nekoliko gradova ove zemlje. Nakon gradova Mashad i Kashmar, protesti protiv režima i vlasti predsjednika Hasana Rouhanija nastavljeni su i u gradu Kemanshahu.
Ono što je interesantno za proteste u Iranu, za koje se tvrdi da su pokrenuti kako bi se podržao opozicioni lider Mir-Hossein Mousavi, je činjenica da su počeli na godišnjicu od protesta iz 2009. godine.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije