Protesti kamiondžija traju 11. dan u Ottawi: Sudac zabranio trubljenje

5
AA
Protesti kamiondžija traju 11. dan u Ottawi: Sudac zabranio trubljenje
Foto: EPA-EFE / Ottawa

Dok protesti vozača kamiona traju 11. dan u glavnom gradu Kanade Ottawi, savezna vlada je u ponedjeljak pozvala na prekid haosa u gradu.

"S tim blokadama i okupacijama treba prestati. Protivpravne aktivnosti nisu način da se ponudi smisleno učešće u razvoju vladine politike", rekao je u ponedjeljak savezni ministar saobraćaj Omar Alghabra.

Prema njegovim riječima, blokade ulica i mostova su nezakonite i odgovorni bi trebali biti kažnjeni.

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Nakon što se na protestima 22. januara okupilo oko 10.000 demonstranata u centru grada, tokom sedmice se okupljalo oko 250 osoba. U subotu su se ponovo okupile hiljade demonstranata i stotine kamiona, što je stvorilo saobraćajnu gužvu.

U nedjelju je Jim Watson, gradonačelnik Ottawe, koja ima oko milion stanovnika, proglasio vanredno stanje.

Takozvani "Konvoj slobode" počeo je kao pokret protiv uvedene obaveze da kamiondžije moraju da budu vakcinisane protiv koronavirusa, a demonstranti sada traže ukidanje epidemioloških mjera. Do sada su se savezna vlada i premijer Justin Trudeau odbijali sastati s demonstrantima, ali sada su sazvali sastanak s predstavnicima pokrajinskih i opštinskih vlasti o načinima za okončanje paralize koju demonstracije izazivaju u gradu.

Desetine naoružanih policajaca u Ottawi intervenisali su u nedjelju, a uklonili su vozila i cisternu goriva te uhapsili dvije osobe.

Kamiondžije i demonstranti organizovali su proteste i u Vancouveru, Quebec Cityju i Torontu, ali su policija i gradski zvaničnici bili bolje pripremljeni pa nije došlo do haosa kao u Ottawi.

Glasno i neprestano trubljenje kamionskih sirena postalo je jedna od ključnih značajki pokreta protiv obaveznog cijepljenja, ali sudac Hugh McLean sada je zabranio korištenje sirena idućih 10 dana.

"Trubljenje nije izraz neke velike misli, koliko ja znam", rekao je sudac McLean u presudi kojom je udovoljio zahtjevima stanovnika.

"Ljudi žive u strahu i preplašeni su", rekao je gradonačelnik Jim Watson i neprekidno trubljenje velikih kamiona usporedio sa psihološkim ratom.

Watson je zatražio i da se Ottawi pošalje dodatnih 1800 policajaca, a i šef policije tog grada pozvao je u pomoć. "Moramo zaustaviti ove demonstracije, ali ne možemo to učiniti sami", rekao je Peter Sloly.

Policija je izdala više od 1000 kazni zbog pretjerane buke, korištenja pirotehnike, neoprezne vožnje i prometnih prekršaja. Na protestima je za vikend bilo oko 1000 kamiona i 5000 prosvjednika, objavila je policija. To je znatno manje nego vikend prije, kada je na protestima bilo oko 3000 kamiona i više od 10.000 prosvjednika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije