Kamiondžije na ulicama Ottawe u znak protesta zbog obavezne vakcinacije

0
Fena
Kamiondžije na ulicama Ottawe u znak protesta zbog obavezne vakcinacije
Foto: Fena/Agencije / Vozači kamiona protestiraju zbog novog pravila

Konvoj kamiondžija će ući u Ottawu u znak protesta zbog obaveze vakcinisanja za prekogranične vozače.

Šef policije Ottawe Peter Sloly rekao je u srijedu da su policajci bili u kontaktu s vođama protesta za koje je rekao da su sarađivali i podijelili svoje planove. No, zamjenik načelnika Steve Bell izrazio je zabrinutost zbog "paralelnih grupa" za koje obavještajci sugeriraju da će se također pojaviti na protestima, prenosi AP.

Vozači kamiona protestiraju zbog novog pravila od 15. januara da ako ulaze u Kanadu budu potpuno vakcinisani. Sjedinjene Države su nametnule isti zahtjev za kamiondžije koji ulaze u tu zemlju.

Banke zatvaraju račune osobama s američke crne liste, Čavara se žalio Vijeću ministara BiH

Banke zatvaraju račune osobama s američke crne liste, Čavara se žalio Vijeću ministara BiH

Kanadsko udruženje kamiondžija procjenjuje da oko 16.000 vozača kamiona u Kanadi, što je 15 posto ukupnog broja, nije u potpunosti vakcinisano protiv COVID-19.

Neki s krajnje desnim stavovima podržavaju proteste. Jedan online video prikazuje muškarca koji izražava nadu da će se protest kamiondžija pretvoriti u kanadski ekvivalent pobuni 6. januara 2021. u američkom Capitolu od strane pristalica bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Donald Trump Jr. oglasio se u utorak na društvenim mrežama kako bi podržao proteste kanadskih vozača kamiona protiv "tiranije" i pozvao Amerikance da slijede njihov primjer.

Na sastanku u Ottawi policija je otkrila da se priprema za niz scenarija, uključujući i nasilne proteste. Policija kaže da se planira dolazak između 1.000 i 2.000 demonstranata, ali kažu da se situacija mijenja iz sata u sat.

Premijer Justin Trudeau rekao je da postoji "mala marginalna manjina koja je na putu za Ottawu koja ima neprihvatljive stavove".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije