Protest u Ukrajini: Kamenjem gađali svoje povratnike iz Kine

Radiosarajevo.ba
Protest u Ukrajini: Kamenjem gađali svoje povratnike iz Kine
Foto: Screenshot / Sve je morala nadzirati i vojska

Zaraženih: 76.724
Umrlih: 2.247
Oporavljenih: 18.547

Ukrajinci iz Novog Sanžara napali su kamenjem autobus u kojem se nalaze njihovu sunarodnjaci koji su se upravo vratili iz Wuhana.

Organizirani su protest i blokirali ceste, a sve je morala nadzirati i vojska.

Nakon što je ukrajinska vlada u četvrtak uspjela evakuirati svoje državljane iz Wuhana, koji je najviše pogođen epidemijom koronavirusa, nekolicina Ukrajinaca je odgovorila protestom. U Ukrajinu je tako stiglo 73 ljude, a četvero nisu uspjeli evakuirati jer su imali simptome zaraze (visoku temperaturu).

Nezadovoljni Ukrajinci okupili su se pred bolnicom u kojoj su njihovi evakuirani sunarodnjaci trebali boraviti neko vrijeme. Poručili su da ne žele riskirati pojavu epidemije koronavirusa na njihovom području. Tada su svojim tijelima blokirali put do medicinske ustanove i palili gume kao znak upozorenja.

Policija ih je potom pokušala rastjerati. Snimke prikazuju da je došlo i do sukoba.

„Morali smo desetak najagresivnijih pojedinaca objasniti koje sve mogu biti posljedice njihovih protuzakonitih radnji“, izvijestila je policija.

Na kraju su se prosvjednici razišli, ali je nekolicina ljudi ostala kako bi kamenjem gađali autobus s povratnicima iz Kine. Ukrajinske vlasti planiraju evakuirane državljane držati dvije sedmice u karanteni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije