Pronađena tijela alpinista na Mont Blancu: Par iz Italije 'vječno zaspao' u zagrljaju

0
Radiosarajevo.ba
Pronađena tijela alpinista na Mont Blancu: Par iz Italije 'vječno zaspao' u zagrljaju
FOTO: Facebook / Andrea Galimberti i Sara Stefanelli

Francuski spasioci pronašli su tijela četvero alpinista koji su nestali u subotu, 7. septembra, blizu vrha planine na francuskoj strani Mont Blanca.

Riječ je o dvoje italijanskih i dvoje južnokorejskih planinara koji su zapeli na 4700 metara zbog lošeg vremena, a preminuli su od hipotermije.

"Ne vidimo ništa, molimo, pomozie nam, smrznut ćemo se uskoro", bile su njihove posljednje riječi i apel koji su uputili spasiocima. Nakon dojave spasioci su odmah krenuli u akciju spašavanja, ali loši vremenski uvjeti, koji su postajali sve gori, omeli su ih. Do sirotih planinara nisu mogli doći ni helikopterom. 

Taylor Swift odučila za koga će glasati: Kamalu Harris nazvala 'Childless Cat Lady'

Taylor Swift odučila za koga će glasati: Kamalu Harris nazvala 'Childless Cat Lady'

Kada su se napokon probili, pronašli su tijela, a prizor italijanskih alpinista spasioce je dirnuo do suza. Andrea Galimberti i Sara Stefanelli pronađeni su zagrljeni i izgledali su kao da spavaju, piše italijanski mediji.

Osim njih, stotinjak metara dalje izvađena su tijela još dvojice južnokorejskih penjača. I oni su nestali na planini prošle subote nakon što ih je iznenadilo loše vrijeme na velikoj nadmorskoj visini.

Mont Blanc (tal. Monte Bianco), planinski masiv i najviši vrha Alpa, je sa svojih 4809 metara najviši u zapadnoj Europi. Mont Blanc je smješten u Alpama, masiv leži uz francusko - italijansku granicu, a doseže do Švicarske. Prostire se oko 40 km jugozapadno od Martignya u Švicarskoj, i ima maksimalnu širinu od 16 km. Sam vrh se nalazi na francuskom teritoriju, piše Direktno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije