Na Alpama pronađeni posmrtni ostaci alpiniste koji je nestao prije 37 godina

0
Radiosarajevo.ba
Na Alpama pronađeni posmrtni ostaci alpiniste koji je nestao prije 37 godina
Foto: Screenshot / Youtube / Ostaci nestalog alpiniste

Ljudski posmrtni ostaci pronađeni na glečeru nedaleko od švicarskog Matterhorna pripadaju njemačkom alpinisti koji je nestao 1986., a to je otkriće samo jedna od dugo čuvanih tajni alpskih ledenjaka koji se tokom klimatskih promjena tope i otkrivaju šta su decenijama čuvali.

Tijelo su početkom mjeseca pronašli penjači prelazeći ledenjak Theodul, iznad Zermatta, nakon što su primjetili alpinističku cipelu za led i dereze kako strše iz leda.

Analiza DNK je potvrdila da se radi o njemačkom penjaču koji je nestao prije 37 godina. Za njim je bila pokrenuta opsežna akcija traganja i spašavanja, ali nije urodila plodom. Policija nije navela njegov identitet, potvrdivši samo da je u trenutku nestanka imao 38 godina.

Pročitajte finalni tekst prijedloga Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Pročitajte finalni tekst prijedloga Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Glečer Theodul, kao i ostali ledenjaci širom Alpa, se posljednjih godina vidljivo smanjuju. Theodul je dio cjelogodišnje skijaške regije Zermatta, najviše u Europi. Sve do 80-ih godina prošlog stoljeća, Theodul je još uvijek bio povezan sa susjednim ledenjakom Gorner, ali sada su razdvojeni.

Gotovo svako ljeto, led koji se otapa otkrije nešto ili nekoga ko je nestao prije više decenija. Tako je prošle godine iz ledenjaka Aletsch izronila olupina aviona koji se srušio 1968., piše Večernji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije