Promjena plana: Izrael odgađa planiranu kopnenu ofanzivu - pripremaju odgovor Iranu

1
Radiosarajevo.ba
Promjena plana: Izrael odgađa planiranu kopnenu ofanzivu - pripremaju odgovor Iranu
AA / Izraelska vojska

Izrael je ove sedmice trebao poduzeti svoje prve korake u kopnenoj ofanzivi na Rafah, ali su odgodili te planove zbog eventualnog odgovora na iranski napad, rekla su dva izraelska izvora za CNN.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu dugo je naglašavao važnost invazije na Rafah kako bi se razbili Hamasove preostale jedinice, unatoč značajnom međunarodnom pritisku da se obustavi sveopća kopnena ofanziva.

Ali, vojni odgovor koji bi riskirao daljnju eskalaciju sukoba s Iranom odvukao bi pažnju i resurse vojske od Gaze.

Jelka Miličević ima novi posao: Imenovana za zamjenicu direktora Agencije za bankarstvo FBiH

Jelka Miličević ima novi posao: Imenovana za zamjenicu direktora Agencije za bankarstvo FBiH

Šef izraelske vojske Herzi Halevi rekao je vojnicima da će iranski napad na zemlju 'naići na odgovor'.

"Kada gledamo naprijed, razmišljamo o svojim koracima. Lansiranje tolikih krstarećih raketa i bespilotnih letjelica na izraelski teritorij naići će na odgovor", rekao je Halevi, kako ga citiraju lokalni mediji, tokom posjete vojnoj bazi koja je lakše oštećena u napadu.

Izraelski ministar kulture Miki Zohar kaže da je Izrael smanjio intenzitet vojnih operacija u Pojasu Gaze jer želi postići dogovor o oslobađanju zarobljenika koji se tamo drže, piše Haaretz.

"Šta ste mislili, da je Vlada tek tako donijela odluku o smanjenju intenziteta dok tamo imamo taoce? Znamo da je to način da ih vratimo. Razlog je što želimo postići dogovor. Ako ne postignemo dogovor, vraćamo se vojnom rješenju", navodno je, kako javlja Al Jazeera, rekao Zohar Knessetu, izraelskom parlamentu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije