Proizvodnja opijuma u Afganistanu pala za čak 95 posto

2
Hina
Proizvodnja opijuma u Afganistanu pala za čak 95 posto
Foto: Twitter / Talibani / Ilustracija

Poizvodnja opijumskog maka u Afganistanu, koji je prije bio najveći svjetski opskrbljivač, naglo je pala otkako su talibanske vlasti prošle godine zabranile uzgoj narkotika, navodi se u izvještaju Ujedinjenih naroda objavljenom u nedjelju, 5. novembra.

Ured UN-a za droge i kriminal (UNODC) objavio je da je uzgoj opijuma pao u cijeloj zemlji na samo 10.800 hektara u 2023., u usporedbi s 233.000 hektara prethodne godine, smanjivši ponudu za 95 posto na 333 tone.

To je značilo pritisak na poljoprivrednike u ratom razorenoj zemlji, u kojoj većina ljudi ovisi o poljoprivredi i gdje je vrijednost izvoza maka povremeno nadmašivala vrijednost svih formalno izvezenih dobara, rekao je UNODC.

Recept za hljeb koji se ne mijesi: Hrskav spolja, a mekan kao duša iznutra

Recept za hljeb koji se ne mijesi: Hrskav spolja, a mekan kao duša iznutra

Oštar pad mogao bi imati velike posljedice za ekonomiju u zemlji u kojoj oko dvije trećine stanovništva već treba humanitarnu pomoć, navodi se u izvještaju.

"Tokom nadolazećih mjeseci Afganistanu su prijeko potrebna snažna ulaganja u održiva sredstva za život kako bi se afganistanskim poljoprivrednicima pružile prilike da se klone uzgoja opijuma", rekla je Ghada Waly, izvršna direktorica UNODC-a.

"Ovo predstavlja pravu priliku za postizanje dugoročnih rezultata u borbi protiv ilegalnog tržišta opijuma i štete koju ono uzrokuje na lokalnoj i globalnoj razini", dodala je.

Ogromno smanjenje snabdijevanja iz Afganistana - za koji se procjenjuje da snabdijeva oko 80 posto svjetskog ilegalnog opijuma - moglo bi rezultirati padom međunarodne upotrebe opijuma, ali također znači i opasnost od eskalacije globalne upotrebe alternativa poput fentanila ili sintetičkih opioida, procjenjuje UNODC.

Talibanski vrhovni vođa Hibatula Akundžada zabranio je uzgoj maka, iz kojeg se izvlači opijum, ključni sastojak heroina, u aprilu 2022., a ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da će uništiti sve preostale usjeve.

Tokom svoje prijašnje vladavine, talibani su 2000. godine zabranili uzgoj maka jer su tražili međunarodni legitimitet, ali su se suočili s reakcijom javnosti, navode stručnjaci.

Mnoge pokrajine u kojima su talibani historijski imali visoku podršku, poput južnog Helmanda, imaju veliku koncentraciju uzgoja opijumskog maka. UNODC je rekao da su se mnogi poljoprivrednici prebacili na uzgoj pšenice, ali da je zarada znatno manja od uzgoja maka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije