Talibanima sad smetaju i - kravate: "Trebamo ih eliminirati"

3
Radiosarajevo.ba
Talibanima sad smetaju i - kravate: "Trebamo ih eliminirati"
Foto: EPA-EFE / Talibani smatraju da kravata predstavlja 'krst'

"Kravate koje nose muškarci znak su kršćanskog križa", rekao je - da ne kažemo 'bubnuo' - u srijedu visoki dužnosnik afganistanskih talibana, dodajući da bi ih trebalo eliminirati.

"Ponekad, kad posjetim bolnice i slično, afganistanski muslimanski inženjer ili ljekar nosi kravatu", nastavio je  'analizirati' Mohammad Hashim Shaheed Wror, voditelj Uprave za pozivanje i usmjeravanje, odjela koji nastoji "usmjeravati" ljude prema "talibanski ispravnim islamskim linijama".

On je, u govoru koji je prenosila Tolo TV, poručio da je simbolika kravate "očita u islamu"(?).

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

"Šta je simbolika? To je križ. Šerijatom je naređeno da to treba prekinuti i ukloniti", rekao je, javlja AFP.

Talibanske vlasti nisu nametnule pravila odijevanja muškarcima od preuzimanja vlasti u augustu 2021, ali žene se moraju pokriti hidžabom kada su u javnosti.

Također, afganistanski talibanski dužnosnici gotovo su svi odjeveni jednako - šalvare, prsluk i turban. Ležerna zapadnjačka odjeća postala je rijetka pojava u Afganistanu nakon što su talibani preuzeli vlast, ali neki profesionalci - kao i voditelji na TV-u - još uvijek nose odijela i kravatu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije