Procurio tekst sporazuma iz Bijele kuće, pogledajte šta je dogovoreno

Radiosarajevo.ba
Procurio tekst sporazuma iz Bijele kuće, pogledajte šta je dogovoreno
Twitter / Procurio tekst sporazuma u Bijeloj kući

Srbija i Kosovo su se obvezale na normalizaciju ekonomskih odnosa", rekao je američki predsjednik Donald Trump, nakon što je potpisan sporazum između Srbije i Kosova.

Sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa su potpisali srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti.

"Dvije su zemlje, usredotočivši se na stvaranje radnih mjesta i ekonomski rast, uspjele postići veliki iskorak", ocijenio je američki predsjednik.

Hoti je rekao da je postignut sporazum sa Srbijom korak naprijed koji bi "trebao voditi uzajamnom priznanju dviju zemalja".

Srbija je, javlja Associated Press, najavila da će preseliti svoju ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva u Jeruzalem, a Kosovo će priznati Izrael.

Radi se o dijelu dogovora sa Sjedinjenim Državama odnosno Trumpom, koji je posredovao prilikom potpisivanja ugovora o normalizaciji ekonomskih odnosa između Srbije i Kosova.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je u petak navečer objavio da će Srbija preseljenjem svoje ambasade u Jeruzalem postati "prva europska zemlja" koja će poći za primjerom Sjedinjenih Država.

Na Twitteru su procurile fotografije sporazuma koji su potpisali zvaničnici Srbije i Kosova s američkim predsjednikom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije