Pripreme za rat? SAD šalje nuklearnu podmornicu na Bliski istok

3
Radiosarajevo.ba
Pripreme za rat? SAD šalje nuklearnu podmornicu na Bliski istok
Foto: US Navy / USS Georgia, podmornica na nuklearni pogon

Američki ministar odbrane Lloyd Austin naredio je raspoređivanje podmornice s vođenim projektilima na Bliski istok, saopćio je Pentagon u nedjelju, nakon ubistva visokih članova Hamasa i Hezbollaha zbog čega se regija priprema za moguće napade Irana i njegovih saveznika.

Iako je USS Georgia, podmornica na nuklearni pogon, već bila u Sredozemnom moru u julu, prema objavi američke vojske na društvenim mrežama, rijetko se javno objavljuje raspoređivanje podmornice.

U saopćenju nakon razgovora Austina s izraelskim kolegom, Pentagon je naveo da je Austin naredio udarnoj grupi brodova nosača "Abraham Lincoln" da ubrza svoje raspoređivanje u regiji.

GRAS izdao važno saopćenje: Obavijestili građane do kada će tramvaji voziti samo do Skenderije

GRAS izdao važno saopćenje: Obavijestili građane do kada će tramvaji voziti samo do Skenderije

"Ministar Austin ponovio je predanost Sjedinjenih Država da poduzmu sve moguće korake za odbranu Izraela i istaknuo jačanje američke vojne prisutnosti i sposobnosti širom Bliskog istoka u svjetlu eskalirajućih regionalnih napetosti", dodaje se u saopćenju, prenosi Hina.

Američka vojska već je najavila da će rasporediti dodatne borbene avione i ratne brodove mornarice na Bliski istok dok Washington nastoji ojačati izraelsku odbranu.

Ismail Haniyeh, politički vođa Hamasa kojeg podržava Iran, ubijen je u iranskoj prijestolnici Teheranu 31. jula, u napadu koji je izazvao prijetnje osvete Irana protiv Izraela, koji se bori protiv palestinske islamističke grupe u Gazi. Iran je za ubistvo okrivio Izrael, a Izrael nije preuzeo odgovornost.

Ubistvo i likvidacija visokog vojnog zapovjednika libanonske grupe Hezbollah koju podržava Iran, Fuada Shukra, od strane Izraela u napadu na Bejrut, izazvali su zabrinutost da bi sukob u Gazi mogao prerasti u širi rat na Bliskom istoku.

Iran je izjavio da Sjedinjene Države snose odgovornost za ubistvo Haniyeha zbog svoje podrške Izraelu.

Reuters je izvijestio da je nekoliko američkih i koalicijskih vojnika ranjeno u napadu dronom u petak u Siriji, u drugom velikom napadu posljednjih dana na američke snage usred rastućih napetosti na Bliskom istoku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije