Po uzoru na svoju majku Dianu, princ Harry posjetio minirano područje u Angoli

Radiosarajevo.ba
Po uzoru na svoju majku Dianu, princ Harry posjetio minirano područje u Angoli
Foto: Halo Trust / Princ Harry u posjeti Angoli

Britanski princ Harry je prošetao nekada miniranim mjestom u Angoli koje je prije 22 godine posjetila njegova majka, princeza Diana, piše Euronews.

U zaštitnoj opremi prošetao se miniranim prostorom u gradu Dirico. Isto to je učinila Diana prije dvije decenije.

Princeza od Walesa je to učinila iste godine kada je poginula u saobraćajnoj nesreći u Parizu.

Harry je to učinio na poziv organizacije Halo Trust. Ova organizacija je također pozvala Dianu da isto učini 1997. godine.

"Želio sam iskoristiti priliku da se podsjetim na taj trenutak. Zahvalan sam vlastima Angoli čiji su vizija i liderstvo doprinijeli poduhvatu vrijednom 60 miliona dolara (više od 107 miliona maraka). Mine su ožiljak rata. Čišćenjem prostora od mina, možemo pomoći zajednici da pronađe mir, a s mirom dolazi prilika", poručio je princ Harry.

Zajedno sa svojom suprugom Meghan u desetodnevnoj turneji po Africi. Prisustvovao je uništavanju zaostalog oružja.

Pozvao je da se poduzmu međunarodni napori za čišćenje od mina u Angoli, koje su zaostale od građanskog rata. Nakon građanskog rata, koji je trajao od 1975. do 2002. godine u ovoj zemlji, jedna je od najzagađenijih minama u svijetu, podsjeća Euronews.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije