Priču prenose mediji širom svijeta: Šokantna istina o dječaku Omranu

Radiosarajevo.ba
Priču prenose mediji širom svijeta: Šokantna istina o dječaku Omranu
/ printscreen/Blick
Ne kažu uzalud da u ratovima prvo strada istina. Oružani sukob, koji već godinama bjesni u Siriji, prati propagandni rat u kojem je važno mjesto rezervirano za patnje djece.

O kakvim se sve manipulacijama radi pokazuje slučaj dječaka Omrana Daqneesha koji je preživio zračni napad vojske Bashar al-Assada na Alep, tada pod kontrolom pobunjenika.

Slike krvavog 3-godišnjeg dječaka u augustu prošle godine obišle su svijet i postale simbol patnji civila u sirijskom ratu.

No, ovih dana je Mohammed Heir Daqneesh, otac malog Omrana, otkrio kako su pobunjenici pokušali iskoristiti patnje njegovog djeteta.

"Sjedili smo u kući kada se desio napad. Omran je lakše ranjen, no pobunjenici su ga oteli iz kuće i snimali za potrebe svoje propagande. Bio sam zauzet, spasavao sam porodicu, a pobunjenci su za to vrijeme snimali i kako moja porodica izlazi iz kuće", rekao je Mohammed Heir Daqneesh.

Otac malog Omrana dodao je da se njegova porodica vratila u Alep nakon što je sirijska vojska zauzela grad. Danas mali Omran maše sirijskom zastavom, dok njegov otac izražava zadovoljstvo što se situacija u Alepu popravila.

Simptomatično je da su priču o manipuliranju s patnjama malog Omrana objavili svi vodeći zapadni mediji koji su dosada bili prilično blagonakloni prema pobunjenicima koji se u Siriji bore protiv vojske Bashar al-Assada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije