Preokret u projekciji CNN-a: Sad Clinton ima više elektorskih glasova

Fena/Radiosarajevo.ba
Preokret u projekciji CNN-a: Sad Clinton ima više elektorskih glasova
Prema novim projekcijama, Hillary Clinton je pobijedila u New Jerseyu, Distriktu Columbia, Massachusettsu, Marylandu, Delawareu, Illinoisu i Rhode Islandu.

Trump je pobijedio i u Mississippiju i Oklahomi.

 

Pa tako, CNN-ova zadnja projekcija daje Clinton 68 elektorskih glasova, a Trumpu 48. Za pobjedu je potrebno 270 elektorskih glasova.

 

Pobjednik još nije proglašen u nekim jako važnim državama: Floridi, Virginiji, Sjevernoj Karolini, Pensilvaniji i Ohaju.

 

 

U Sjedinjenim Američkim Državama danas su održani predsjednički izbori na kojima 230 miliona registrovanih birača odlučivalo o novom predsjedniku, nasljedniku Baracka Obame, nakon duge predsjedničke kampanje koja je počela prije više od godinu dana.

 

Pobjeda u pojedinoj državi određuje kako će glasati članovi izbornog kolegija, tijela koje zapravo bira predsjednika SAD-a, a koje se sastoji od 538 članova. Da bi kandidat ili kandidatkinja postali predsjednik SAD-a moraju imati većinu, odnosno podršku najmanje 270 elektora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije