Preminuo britanski princ Philip

1
Radiosarajevo.ba
Preminuo britanski princ Philip
Printscreen / Princ Philip

Britanski princ Philip, suprug britanske kraljice Elizabete, preminuo je u svojoj 99 godini.

Na svojim stranicama palača je objavila kako je princ preminuo u dvorcu Windsor, prenosi Vecernji.hr.

Vojvoda od Edinburgha neko vrijeme je bio u bolnici u Londonu gdje je sredinom februara bio hospitaliziran iz mjere predostrožnosti jer se nije osjećao dobro.

Pretrage su pokazale kako je princ Philip imao infekciju i probleme sa srcem, ali Buckinghamska palača tada nije otkrivala o čemu se radi.

Liječnici su tada rekli kako se u slučaju 99-godišnjeg vojvode ne radi o zarazi koronavirusom. Prije nekoliko sedmica pušten je na kućnu njegu.

Princ Philip rođen je 10. juna 1921. godine na Krfu kao Filip Grčki i Danski. Bio je peto dijete grčkog princa Andrewa iz dinastije Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg i princeze Alice od Battenberga.

Veliki dio svog odrastanja Philip je proveo u Velikoj Britaniji gdje se školovao najprije u Škotskoj, a potom je pohađao Kraljevski pomorski koledž u Devonu.

Od januara 1940. godine do kraja Drugog svjetskog rata služio je u Kraljevskoj mornarici i sudjelovao u borbama na Mediteranu i Tihom oceanu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije