Preminuo bivši šef Pentagona Donald Rumsfeld

0
Radiosarajevo.ba
Preminuo bivši šef Pentagona Donald Rumsfeld
Foto: EPA-EFE / Donald Rumsfeld

Nekadašnji američki ministar obrane Donald Rumsfeld, jedan od republikanskih 'jastrebova' koji je ostavio velik trag na međunarodnoj politici, umro je u dobi od 88 godina, saopćila je njegova porodica na njegovu službenom profilu na Twitteru.

„S velikom tugom objavljujemo da je preminuo Donald Rumsfeld, američki državnik i vjerni suprug, otac, djed i pradjed. Otišao je u dobi od 88 godina, okružen porodicom u svom voljenom Taosu u Novom Meksiku“, navodi se u kratkom saopćenju.

U saopćenju se također navodi da će ga historija pamtiti po njegovim izvanrednim postignućima tokom više od šest desetljeća javne službe.

„Za nas koji smo ga dobro poznavali i čiji su životi zauvijek promijenjeni zbog tog poznanstva, ostat će u sjećanju po beskrajnoj ljubavi prema svojoj supruzi Joyce, porodici i prijateljima, po integritetu koji je zadržao tokom života posvećenog svojoj zemlji“, dodaje se u saopćenju.

Rumsfeld je od 1973. do 1974. služio kao američki predstavnik pri NATO-u, a od 1974. do 1975. bio je šef kabineta predsjednika Geralda R. Forda. Kao ministar obrane prvi je put služio također za vrijeme Fordove administracije (od 1975. do 1977. godine), a drugi je put tu funkciju obnašao za vrijeme Georgea W. Busha, između 2001. i 2006. godine.

Tokom svog drugog mandata Rumsfeld je bio jedna od ključnih osoba u planiranju i provođenju invazija na Afganistan i Irak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije