Crveni alarm u Pentagonu, Trump ne želi predati vlast: Ulazi li SAD u neizvjesnost?

6
Radiosarajevo.ba
Crveni alarm u Pentagonu, Trump ne želi predati vlast: Ulazi li SAD u neizvjesnost?
Pixabay / Pentagon - Ilustracija

Administracija Donalda Trumpa izvršila je promjene na vrhu civilne strukture Ministarstva odbrane, "uklonivši" nekoliko najviših dužnosnika i zamijenivši ih onim koji su lojalni predsjedniku SAD-a.

Nalet promjena, nakon što je predsjednik Donald Trump prvo otpustio ministra odbrane Marka Espera, zabrinuo je i "uzbunio" vojne i civilne dužnosnike unutar Pentagona, koji su zabrinuti zbog onoga što bi moglo doći sljedeće, piše CNN.

Četiri visoka civilna zvaničnika otpuštena su ili su podnijela ostavke od ponedjeljka, uključujući Espera, njegovog šefa kabineta i najviše zvaničnike koji nadziru politiku i obavještajne podatke. Zamijenili su ih Trumpovi vjerni ljudi, uključujući kontroverznu ličnost koja je promovirala rubne teorije zavjere i bivšeg predsjednika Baracka Obamu nazvala teroristom.

Visoki službenik za odbranu rekao je CNN-u kasno u utorak da "izgleda da smo za sada završili s odrubljivanjem glave", misleći na val zbačenih civilnih vođa, uključujući Espera.

Ali ovi potezi će vjerovatno samo povećati osjećaj kaosa u Pentagonu nakon Trumpovog otpuštana Espera. Predsjednik Trump ga je otpustio dva dana nakon što je njegov demokratski protivnik Joe Biden projiciran kao pobjednik na predsjedničkim izborima, što Trump ne želi prihvatiti.

Sve više raste zabrinutost da bi kaotični prijelazni period mogao potkopati nacionalnu sigurnost.

Mogući uzrok

Iako se najviši zvaničnici bave Trumpovim nepredvidivim odlukama otkako je preuzeo dužnost, neizvjesnost neprestano raste od izbora.

Espera je zamijenio Christopher Miller, direktor Nacionalnog centra za protuterorizam.

Izvori CNN-a su rekli da je uzrok možda u tome što su Esper i njegov tim odbacivali preuranjeno povlačenje iz Afganistana, koje će biti izvedeno prije nego što se ispune traženi uvjeti na terenu i druga neriješena sigurnosna pitanja.

"Ovo je zastrašujuće, vrlo je uznemirujuće", rekao je jedan službenik odbrane za CNN. Dodao je da su to "potezi diktatora".

Među onima koji su preuzeli nove uloge u Ministarstvu obrane je i kontroverzni umirovljeni brigadni general Anthony Tata, koji je prešao u glavnu političku ulogu Pentagona, preuzimajući dužnosti Jamesa Andersona, koji je u utorak dao ostavku, prema riječima drugog američkog zvaničnika odbrane.

CNN-ov KFile izvijestio je da je Tata dao brojne islamofobne i uvredljive komentare i promovirao razne teorije zavjere. U nekoliko tweetova iz 2018. godine tvrdio je da je Obama "teroristički vođa" koji je učinio više štete SAD-u "i pomogao islamskim zemljama nego bilo koji predsjednik u povijesti".

Anderson je u oproštajnoj poruci članovima svog osoblja, rekao da odlazi znajući da će tim istrajati, bez obzira na ono što slijedi.

"Potičem sve da ostanu usredotočeni na misiju, apolitični i da nikada ne zaborave svoju zakletvu", dodaje se u poruci, piše CNN.

Ovi događaji su alarmirali demokrate.

"Teško je precijeniti koliko je opasan ovaj promet na visokom nivou u Ministarstvu odbrane tokom razdoblja predsjedničke tranzicije. Vrhunski profesionalac u Ministarstvu koji daje ostavku dan nakon otkaza ministru odbrane mogao bi označiti početak procesa uništavanja DoD-a - nešto što bi trebalo uznemiriti sve Amerikance", rekao je u izjavi u utorak visoki dužnosnik Adam Smith.

Anderson nije jedina visokopozicionirana osoba koja je otišla u utorak.

I umirovljeni admiral Mornarice Joseph Kernan, zamjenik ministra odbrane za obavještajne službe, također je napustio svoju funkciju, riječi su drugog zvaničnika odbrane.

Kash Patel bit će šef kabineta Millera, tvrdi administrativni službenik i američki zvaničnik odbrane.

Patel je bio među imenima spomenutim tokom istrage zbog odluke administracije o odgodi vojne pomoći Ukrajini prošle godine.

Ezra Cohen-Watnick također je imenovan na novu funkciju i bit će vršitelj dužnosti zamjenika ministra odbrane za obavještajne poslove i sigurnost, prema Pentagonu, te će zamijeniti Kernana.

Cohen-Watnick stekao je reputaciju u martu 2017. godine navodnim sudjelovanjem u pružanju obavještajnih materijala tadašnjem predsjedavajućem obavještajne kuće Nunesu, koji je dalje tvrdio da su američki obavještajci nepravilno nadzirali Trumpove suradnike.

Gubljenje stručnjaka

Civilni i vojni službenici koji rade unutar Pentagona postavljaju pitanje hoće li odlazak Espera i drugih dužnosnika sada očistiti put Trumpu u posljednjim sedmicama na položaju da potencijalno ponovno pozove na inicijative koje želi nastaviti, a kojima se Pentagon protivi.

Jedna od njih je mogućnost da bi poništio vojni savjet koji je dobio i do Božića doveo svoje trupe iz Afganistana.

Američki vojni zvaničnici dugo ističu da se povlačenje SAD-a iz Afganistana zasniva na uvjetima, a ti uvjeti uključuju prekid veza Talibana s Al-Kaidom i napredak u mirovnim pregovorima s afganistanskom vladom, dva uvjeta koja tek trebaju biti ispunjena.

Zvaničnici ističu da će uklanjanjem Espera i drugih najviših zvaničnika Bidenov tranzicijski tim izgubiti korist od njihove stručnosti.

Sagovornik CNN-a je dodao da niko u Pentagonu ne razumije šta je veliki plan.

Esperov otkaz je također izazvao zabrinutost da bi drugi najviši zvaničnici nacionalne sigurnosti, koji su "zaslužili" Trumpov gnjev, mogli biti na udaru.

CNN je u ponedjeljak izvijestio da su Trump i neki od njegovih konzervativnih saveznika posljednjih sedmica sve više frustrirani direktoricom CIA-e Ginom Haspel, optužujući je da odgađa objavljivanje dokumenata za koje vjeruju da će razotkriti takozvane "duboke državne" zavjere protiv Trumpove kampanje i tranzicije tokom Obamine administracije.

Direktor FBI-a Christopher Wray također je izazvao Trampovu ljutnju, potaknuvši izvjesnu neizvjesnost u vezi s njegovom budućnošću, navode izvori CNN-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije