Premijerka Novog Zelanda ne posustaje: Želite raditi 4 dana u sedmici? Što da ne

Radiosarajevo.ba
Premijerka Novog Zelanda ne posustaje: Želite raditi 4 dana u sedmici? Što da ne
Wikipedia / Jacinda Ardern

Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern nastavila je s idejama koje oduševljavaju cijelu planetu.

Danas je, naime,  sugerirala poslodavcima da uvedu radnu sedmicu od četiri dana i što više fleksibilnih radnih opcija kako bi pomogla i industriju turizma u zemlji, čije su granice i dalje zatvorene, ali i građanima da se što bolje izbore sa stresom koji stvara balans između posla i doma u vremenu korone. 

U Facebook live videu, Ardern predlaže ovo kao način i da se stimulira ekonomija te podstakne domaći turizam. 

Ardern je kazala kako su joj brojni Novozelanđani u razgovoru rekli kako bi putovali više u svojoj zemlji, kad bi imali malo više vremena. 

"Čujem da predlažete da imamo četverodnevnu radnu sedmicu. To je, zaista, između poslodavca i radnika. Ali, kao što sam rekla, toliko smo naučili u vrijeme COVID-a i o tome da mnogi mogu raditi od kuće, mnogi mogu biti i produktivniji", rekla je Ardern, pa nastavila:

"Zaista želim ohrabriti ljude da misle o tome, pogotovo ako ste poslodavac i u prilici ste da to učiniti. Razmislite o tome šta možete napraviti na svom radnom mjestu, jer će to sigurno pomoći turizmu u našoj zemlji."

Andrew Barnes je osnivač novozelandske firme Perpetual Guardian, u kojoj radi više od 200 ljudi i koja već ima radnu sedmicu od četiri dana - još od 2018.  Barnes je otkrio da je ova odluka učinila njegove zaposlenike sretnijim, samim tim i produktivnijnim, a režim je dobar za sve - za firmu, za radnike, za okoliš, za obitelji, socijalni život, ali i klimatsku promjenu. 

"Novi Zeland definitivno može uvesti četiri radna dana u sedmici kao 'posljedicu' COVID-a, zapravo to bi bila odlična strategija za izgradnju ekonomije, a pogotovo za turizam čiji su cilj zasad samo domaći gosti", objašnjava on, te dodaje:

"Iskoristimo produktivnost koju vidimo u radu od kuće, imamo čistiji zrak, manje gužve, a biznisi funkcioniraju. Bili bismo hrabri s našim modelom, ali ovo je zaista prilika za masivno mijenjanje postavki."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije