Premijer Italije: EU treba poželjeti dobrodošlicu Ukrajini i zemljama Z. Balkana

4
Radiosarajevo.ba
Premijer Italije: EU treba poželjeti dobrodošlicu Ukrajini i zemljama Z. Balkana
Foto: EPA-EFE / Današnji govor Draghija važan je i za BiH

Evropska unija (EU) bi trebala proširiti svoje granice i poželjeti dobrodošlicu Ukrajini i zemljama Zapadnog Balkanu, rekao je talijanski premijer Mario Draghi u utorak govoreći o odgovoru EU-a na ruski rat protiv Ukrajine.

U obraćanju Evropskom parlamentu u Strazburu, Mario Draghi je rekao da je ruski rat protiv Ukrajine "doveo u pitanje najveće postignuće Europske unije - mir na našem kontinentu".

Rekao je da bi EU trebala reagovati ubrzavanjem evropskih integracija, donošenjem manjeg broja jednoglasnih odluka i izgradnjom zajedničke spoljne i odbrambene politike.

Dačić tvrdi: U utorak zasjeda Vijeće sigurnosti UN-a o BiH

Dačić tvrdi: U utorak zasjeda Vijeće sigurnosti UN-a o BiH

Draghi je pozvao na nastavak proširenja EU-a, uz "trenutno otvaranje" pregovora o članstvu s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, te pojačavanje napora u zemljama koje su u zaostatku u procesu pridruživanja, kao što su Srbija i Bosna i Hercegovina.

"Podržavamo pristupanje (EU) svih ovih zemalja (Zapadnog Balkana) i želimo Ukrajinu u Evropskoj uniji", rekao je talijanski premijer, pozvavši EU da "nastavi što je brže moguće".

Draghi, bivši predsjednik Evropske centralne banke poznat po obećanju da će učiniti "sve što je potrebno" da spasi euro, pozvao je EU da bude nepokolebljiva u podršci Ukrajini.

"U agresivnom ratu ne može biti jednakosti između onih koji vrše invaziju i onih koji se opiru. Želimo da Ukrajina ostane slobodna, demokratska, suverena zemlja", rekao je on.

Draghi je ponovio prijedlog za ograničenje cijene za kupovinu plina iz Rusije, kako bi se smanjili "preveliki" računi za energiju koji trenutno opterećuju privredu EU-a, da bi se dodatno potkopali ratni napori ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije