Prelazna vlada Austrije položila zakletvu

Tanjug
Prelazna vlada Austrije položila zakletvu
Foto: Heute / Brigitte Bierlein

Nova prelazna austrijska vlada, pod kancelarkom Brigitte Bierlein, položila je danas zakletvu i biće na dužnosti do poslije prijevremenih izbora, koji treba da budu održani u septembru.

Bierlein je izborom članova vlade iznenadila mnoge, prije svega postavljanjem Wolfganga Peshorna na mjesto ministra unutrašnjih poslova, koji je poznat po tome što je učestvovao u istrazi slučaja "Hyppo banke", kao i nabavke Eurofajtera.

Naime, očekivalo se da će direktor policije pokrajine Gornja Austrija Andreas Pilsl biti šef resora unutrašnjih poslova, ali se Slobodarska partija (FPO) tome usprotivila.

Većinu vlade, kao što je najavila Bierlein, čine osobe koje su se već nalazile na najvišim funkcijama u ministarrstvima koja preuzimaju, a po prvi put polovinu vlade čine žene, čime je kabinet Bierlein ne samo najmanji, već i "najženstveniji" u poslijeratnoj istoriji Austrije.

Novi ministar finansija je Eduard Miler, koji je bio doskorašnji šef Sekcije 1 u tom ministartvu, a on će preuzeti i agende za javnu upravu i sport.

Ministar pravosuđa i vicekancelar je Klemens Jabloner, koji je, prije penzije, bio i presjednik Upravnog suda.

Ministarstvo inostranih poslova vodiće Alexander Schalenberg, koji odlično poznaje to ministartvo, jer je već dvije decenije diplomata.

Usponom doskorašnjeg kancelara Sebastijana Kurza on je ostvario skok u karijeri i kao dugogodišnji portparol ministarstva postao je šef sekcije pri vladi za spoljnu politiku i EU.

Nova ministarka poljoprivrede je Marija Patek, koja je od avgusta prošle godine šefica Sekcije "Šumarstvo i održivost", a prethodno je vodila sektor vodoprivrede.

Ministarstvo privrede vodiće Elizabet Udolf-Štrobel, koja je do nove dužnosti bila šef Sekcije 5, koja se bavi kulturnim nasljeđem, a bila je i dugo godina u Ministarstvu spoljnih poslova.

Nova ministarka obrazovanja je Iris Rauskala koja je radila za nekadašnje ministre tog resora Johanesa Hana, Beatriks Karl i Karlhajnc Tehterlea.

Ministarstvo saobraćaja i infrastrukture vodiće Andreas Rajnhard, koji je blizak FPO, a kojeg je doskorašnji ministar Norbert Hofer stavio u upravni odbor austrijske željeznice OeBB i Asfinag, ustanove koja se bavi održavanjem i izgradnjom putne infrastrukture, a bio je do sada i generalni sekretar u tom mnistarstvu.

General major Tomas Starlinger preuzima Ministarstvo odbrane, a on je do sada bio zadužen za vojne agende u kancelariji predsjednika Austrije.

Ministarstvo bez protfelja, zaduženo za žene, preuzima Ines Štiling, koja je bila šef sekcije za pitanja žena i ravnopravnost u kancelariji austrijske vlade.

Ministarstvo zdravlja i za socijalna pitanja vodiće Brigite Carfl koja je do sada vodila glavnu sekciju u ministarstvo za socijalna pitanja.

Nova vlada, u kojoj polovinu članova čine žene, ućiće po tome u istoriju, jer je dosadašnji "rekord" udjela žena bio na 40 odsto pod kancelarom Alfredom Guzenbauerom.

Predsjednik Austrije Aleksander van der Belen zahvalio se novim ministrima što su prihvatili važnu dužnost za svoju zemlju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije