Austrija će dobiti prvu kancelarku u historiji: Brigitte Bierlein umjesto Kurza

Tanjug
Austrija će dobiti prvu kancelarku u historiji: Brigitte Bierlein umjesto Kurza
Foto: Heute / Brigitte Bierlein

Predsjednik Austrije Alexander Van der Bellen naložio je danas Brigitte Bierlein, aktuelnoj predsjednici Ustavnog suda, da formira novu prelaznu vladu Austrije.

Brigitte Bierlein, koja važi za osobu konzervativnog političkog opredjeljenja, prva je žena koja je u historiji Austrije postavljena na funkciju kancelara.

Pala Vlada Austrije: Sebastian Kurz više nije kancelar

Ona je od 2018. godine predsjednica Ustavnog suda i smatra se nadpartijskim kadrom, ali je oba velika "skoka" u svojoj karijeri ostvarila pod vladom koju su činili Narodna partija (ÖVP) i Slobodarska stranka (FPÖ), najpre 2003.kada je postala potpredsjednica, i prošle godine kada je postavljena za predsednicu Ustavnog suda.

Bierlein je rođena u porodici državnih službenika i željela je da studira umjetnost ili arhitekturu, ali ju je majka, koja je završila umjetnost, savjetovala da ipak upiše prava.

Mediji: Studentica iz BiH za 7.000 eura srušila Vladu i izazvala potres u Austriji

Završila je studije u roku i sa 26 godina položila državni ispit, te je sa 28 godina postavljena za državnog tužioca, a sa 41 bila je na dužnosti glavnog tužioca.

Takođe, bila je i predsjednica Udruženja državnih tužilaca Austrije, funkciju koju je držala dugo godina do ulaska u Ustavni sud.

Bierlein je imenovana za mandatara za formiranje prelazne vlade, koja će biti na dužnosti do formiranja nove vlade nakon prijevremenih izbora koji treba da se održe u septembru.

Van der Bellen je, predstavljajući mandatara kojeg je izabrao, rekao da je dogovoreno da će prelaznu vladu činiti eksperti, o čemu postoji koncenzus sa parlamentarnim strankama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije