Prekinuto primirje u pojasu Gaze: Izrael ponovo napao Palestinu

1
Radiosarajevo.ba
Prekinuto primirje u pojasu Gaze: Izrael ponovo napao Palestinu
Foto: Twitter / Novi napadi na Palestinu

U pojasu Gaze prekinuto je primirje. Izraelski avion napao je sinoć palestinski kamp za obuku, što je prvi izraelski napad od primirja kojim je prošlog mjeseca okončan jedanestodnevni prekogranični oružani sukob.

Izraelska vojska nešto kasnije potvrdila je da su njeni avioni napali vojne objekte Hamasa u Pojasu Gaze kao odgovor na lansiranje zapaljivih balona koji su prema podacima izraelskih vatrogasaca izazvali na jugu Izraela dvadesetak požara, piše BBC.

Osim toga, izraelska vojska navela je kako je zbog stalnih terorističkih prijetnji koje dolaze iz Gaze spremna na sve scenarije, uključujući i obnavljanje borbi.

Hamas koji vlada Gazom ranije je prijetio da će poduzeti akciju kojom će odgovoriti na marš istočnim Jeruzalemom u kojem je na poziv krajnje desnice učestvovalo više od hiljadu Izraelaca.

Novi izraelski premijer Naftali Bennett ranije je govorio da izraelske vlasti ne bi trebale tolerisati zapaljive balone i da bi na njih trebali odgovoriti kao na rakete.

Društvenim mrežama kruže stravične slike i snimci bombardovanja uz komentare "dešava se ponovo", "budite se", "Izrael ponovo baca bombe".

Portparol Hamasa objavio je na Twitteru da će Palestinci nastaviti svoj hrabar otpor i braniti svoja prava dok okupator ne bude protjeran.
Za sada nije poznato ima li žrtava ili povrijeđenih u ovom napadu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije