Prekinuto ispitivanje vakcine zbog neobjašnjive bolesti

0
Radiosarajevo.ba
Prekinuto ispitivanje vakcine zbog neobjašnjive bolesti
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Američka kompanija Johnson&Johnson privremeno je obustavila kliničko ispitivanje potencijalne vakcine protiv koronavirusa zbog neobjašnjive bolesti učesnika studije, saopćeno je iz te kompanije.

Kako se navodi, bolest učesnika testiranja ispituje nezavisni odbor za nadgledanje podataka i sigurnosti. 

U saopćenju se ističe da su takve pauze uobičajene tokom velikih ispitivanja koja mogu da obuhvate desetine hiljada ljudi.

Ovo je drugi zastoj u ispitivanju vakcine koje sprovodi više proizvođača u svijetu, nakon što je AstraZeneka pauzirala kasnu fazu testiranja svoje eksperimetalne vakcine također zbog bolesti učesnika studije. 

Ispitivanja te vakcine u Velikoj Britaniji, Brazilu, Južnoafričkoj Republici i Indiji su nastavljena, ali su u Sjedinjenim Američkim Državama još na pauzi. 

Kompanije Johnson&Johnson saopćila je prošlog mjeseca da je njena eksperimentalna vakcina protiv COVID-19 proizvela jak imuni odgovor u ranoj i srednjoj fazi ispitivanja, nakon čega je započela finalna faza sa 60.000 učesnika, a rezultati su se očekivali krajem ove ili početkom naredne godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije