Predstavljamo: Ko je novi ruski premijer Mihail Mišustin?

E. H.
Predstavljamo: Ko je novi ruski premijer Mihail Mišustin?
Foto: Lizagubernii.ru / Mihail Mišustin

Ruski parlament na danas održanoj sjednici čak sa 383 glasa "Za" podržao je imenovanje Mihaila Mišustina na poziciju premijera Ruske Federacije.

Protiv njegove kandidature nije glasao niti jedan zastupnik, a suzdržano ih je bilo 41.

Nakon Putinovog govora o stanju nacije: Ruska vlada podnijela ostavku

Putin je podnio Mišustinovu kandidaturu Parlamentu na odobrenje nakon što je ruska vlada u srijedu neočekivano podnijela ostavku, prenosi Reuters.

Inače, kako ističu analitičari prijedlog Putina, je došao kao grom iz vedra neba, međutim ruski analitičari ističu da ne očekuju ni najmanji problem kad je u pitanju potvrđivanje novog ruskog premijera.

Bez obzira što je krajnje upitna trenutna uloga premijera u Rusiji, svi ponavljaju jedno pitanje „Ko je Mihail Mišustin?“.

Mihail Mišustin - undefined

Foto: Lizagubernii.ru: Mihail Mišustin

Novom ruskom premijeru su 53 godine, a rođen je u Moskvi.

Od aprila 2010. godine obnaša funkciju direktora Federalne porezne uprave Ruske Federacije, tačnije on će biti na čelu ove vrlo bitne institucije do podnošenja ostavke, a nakon imenovanja na poziciju premijera države. Mišustin je i doktor ekonomskih nauka, a od 1992. do 1996. godine bavio je se privatnim biznisom u sferi kompjuterskih tehnologija. Zvanično u politici je od 1998. godine, do sad obnašao je funkcije zamjenika ministra za prikupljanje poreza Ruske Federacije, direktora Agencije za upravljanje posebnim ekonomskim zonama i rukovodio je Agencijom  katastra i nepokretnosti.

Ali, zašto je Putin predložio Mušistina?

Na to pitanje pokušao je odgovoriti politolog Stanislav Belkovskij koji je kazao da budući premijer Rusije treba da ispunjava nekoliko uslova:

- Ne treba da bude istaknuta politička ličnost, koja bi se mogla previše blizu pribliziti aktuelnoj vlasti. Tačnije vlasti ne treba neko ko će biti nasljednik
- Ne treba da bude neko ko je podoban progresivnom dijelu ruskog društva i Zapada
- Ne treba da bude neko ko će praviti dalekosežne planove

Dakle budući premijer treba da bude neko ko će biti spreman na kompromis, a pritom da ne izaziva osjećaj nesigurnosti u bilo koga ko je dovoljno blizak predsjedniku Putinu.

Inače Mišustin je oženjen i ima tri sina.

Ono o čemu raspraljaju ruski mediji jeste „ko stoji iza Mišustina“. Tačnije postavlja se pitanje koja je grupa bliska Putinu poboljšala svoju poziciju i uspjela „progurati“ svog kandidata. Smatra se da je Mišustin „dobar“ s Alekseem Kudrinim inače direktorom Računske komore Ruske Federacije (inače jedne od najbitnijih državnih institucija koja kontrolira tokove novca). Također treba istaći da je Mišustina na rukovodeću poziciju Agencije za upravljanje posebnim ekonomskim zonama predložio Herman Gref (inače direktor ruske Sberbanke). Ruski mediji također navode da je blizak prijatelj predsjednika uprave državnog naftnog preduzeća Rosnjeft Igora Sećina.

Dakle Mišustin je „dobar“ sa svim Putinovim ljudima, što nas dovodi do odgovora na pitanje „ko stoji iza Mišustina“, a odgovor je vrlo jednostavan – Putin.

Međutim treba istaći i da nije sve tako pozitivno u biografiji Mišustina. Prema podacima iz ruskih medija Mišustin je 2008. godine napustio čelnu poziciju Agencije za upravljanje posebnim ekonomskim zonama, a kao osnovni razlog navodi se da je rusko tužilaštvo u tom trenutku pokrenulo istragu o „nestanku“ 2,5 milijardi ruskih rubalja ili više od 36 milijardi eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije