Predsjednik Palestine govorio o dvostrukim standardima za Rusiju i Izrael

5
Hina
Predsjednik Palestine govorio o dvostrukim standardima za Rusiju i Izrael
Foto: EPA-EFE / Vladimir Putin

Palestinski predsjednik Mahmud Abas upozorio je na dvostruka mjerila zapadnih zemalja koje su, pozivajući se na međunarodno pravo, brzo uvele sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, ali ne i Izraelu zbog njegovih zločina na palestinskom području.

Abasova Palestinska uprava nije osudila nedavnu invaziju Rusije, članice Kvarteta za Bliski istok i zemlje koja službeno priznaje Palestinu kao državu, na Ukrajinu, za razliku od Sjedinjenih Država i većine europskih zemalja.

Takva suzdržanost je naljutila zapadne diplomate u Jeruzalemu i na palestinskim teritorijima. Tako su mnogi zapadni diplomatski izvori koji su htjeli ostati anonimni, rekli za AFP da su zatražili od Palestinske uprave - koju najviše financira Europska unija - da osudi invaziju na Ukrajinu.

Sergej Barbarez se oglasio dok su svi spavali, njegova objava oduševit će bh. navijače

Sergej Barbarez se oglasio dok su svi spavali, njegova objava oduševit će bh. navijače

Na konferenciji koju je održao u nedjelju zajedno s američkim državnim sekretarm Antonyjem Blinkenom, palestinski predsjednik koji je u subotu proslavio 87. rođendan, kritikovao je "dvostruka mjerila" Zapada u vezi s Ukrajinom i s palestinskim teritorijima.

Amnesty International, Human Rights Watch i izraelska nevladina organizacija B'Tselem optužuju Izrael da nad Palestincima provodi "aparthejd".

"Sadašnji događaji u Europi jasno su pokazali da se primjenjuju dvostruka mjerila", rekao je Abas.

"Uprkos zločinima izraelske okupacije koji se mogu usporediti s etničkim čišćenjem i s rasnom diskriminacijom, a koje su priznale međunarodne organizacije za ljudska prava (...), ne nalazimo nikoga to bi pozvao na odgovornost Izrael koji se ponaša kao država koja je iznad zakona".

"Ono što se događa u Palestini ne može se tolerirati, međunarodno pravo se ne može gaziti i pitamo se hoće li se nadmoć izraelske okupacijske vlasti nad palestinskim narodom, ponižavanje njegova dostojanstva i njegovih legitimnih prava nastaviti a da se ništa ne učini kako bi se tomu stalo na kraj", dodao je Abas na arapskom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije