Predsjednik Kine izjavio: "Spremni smo sarađivati sa SAD-om da ostvarimo mir u svijetu"

0
Anadolija
Predsjednik Kine izjavio: "Spremni smo sarađivati sa SAD-om da ostvarimo mir u svijetu"
Foto: EPA-EFE / Xi Jinping

Kineski predsjednik Xi Jinping izjavio je da je njegova zemlja spremna da sarađuje sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) na ostvarivanju mira i stabilnosti u svijetu.

U čestitki povodom godišnje svečane večere Nacionalnog komiteta za američko-kineske odnose, Xi je dodao da bi dvije zemlje trebale poštovati jedna drugu da koegzistiraju u miru, da ostvare saradnju od koje svi imaju korist i da pronađu pravi način da se slože u novoj eri, od čega će imati koristi samo za obje zemlje, već i za cijeli svijet.

"Svijet danas nije miran. Kao velike sile, kinesko i američko jačanje komunikacije i saradnje pomoći će povećanju stabilnosti i izvjesnosti svijeta i pomoći u promovisanju svjetskog mira i razvoja", rekao je Xi.

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Xi se nada da će kineski nacionalni komitet za američko-kineske odnose nastaviti da igra svoju aktivnu ulogu, pomažući da se bilateralni odnosi vrate na stazu zdravog i stabilnog razvoja.

Napetost između Pekinga i Washingtona eskalirala je nakon što je Kina u augustu pokrenula vojne operacije bez presedana oko Tajvana kada je predsjedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi nenajavljeno posjetila ovu samoupravnu ostrvsku državu.

Tajvan i Kina su se podijelili 1949. godine nakon što su komunisti pobijedili u građanskom ratu na kopnu. Obje strane kažu da su jedna država, ali se ne slažu oko toga koja vlada ima pravo na nacionalno vodstvo na Tajvanu. Peking i Taipei nemaju zvanične odnose, ali su povezani milijardama dolara trgovine i investicija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije