Predsjednik Italije Mattarella odbio Draghijevu ostavku

0
Radiosarajevo.ba
Predsjednik Italije Mattarella odbio Draghijevu ostavku
Foto: EPA / Mario Draghi

Predsjednik Italije Sergio Mattarella nije prihvatio ostavku premijera Marija Draghija, tražeći od njega da se sljedeće sedmice obrati parlamentu nakon što je stranka u vladajućoj koaliciji povukla podršku njegovoj vladi, javlja AA.

Mattarella je u saopćenju naveo da je odbio premijerovu ostavku, tražeći od njega da pruži zastupnicima priliku da procijene politička dešavanja u zemlji i odluče naredne korake.

Premijer Draghi je ranije danas objavio da će podnijeti ostavku nakon što je "Pokret pet zvijezda" (M5S), stranka u njegovoj vladajućoj koaliciji, povukao podršku vladi, što je izazvalo političku krizu u zemlji.

Christian Schmidt komentirao predloženu izmjenu izbornog zakona BiH i poslao ponudu bh. političarima

Christian Schmidt komentirao predloženu izmjenu izbornog zakona BiH i poslao ponudu bh. političarima

Pala Vlada Italije: Mario Draghi podnosi ostavku

Pala Vlada Italije: Mario Draghi podnosi ostavku

"Pokret pet zvijezda" napustio je ključno glasanje o povjerenju u Senatu ranije u četvrtak, primoravši premijera da objavi raspad koalicije.

Zastupnici M5S odbili su učestvovati u glasanju zbog protivljenja dijelovima Zakona o olakšicama predloženog zbog naglog porasta cijena energije.

Glasanje o povjerenju postalo je žarište napetosti unutar Draghijeve vlade dok se stranke vladajuće koalicije pripremaju međusobno natjecati na izborima početkom 2023. godine.

Predsjednik Sergio Mattarella ipak bi mogao od Draghija tražiti da raspiše još jedno glasanje o povjerenju u parlamentu kako bi sigurno provjerio da li ova većina opstaje.

Ako glasanje o povjerenju u parlamentu ne uspije, predsjednik bi mogao razmotriti formiranje prijelazne vlade koja bi vodila Italiju do novih izbora početkom 2023. godine.

Također, prijevremeni izbori na jesen su jedna od mogućnosti, u momentima dok se pokušava postići dogovor oko ključnih zakona o budžetu koji su potrebni zbog teških ekonomskih poteškoća za porodice i kompanije.

Draghi, bivši čelnik Evropske centralne banke, na čelu vlade je od februara 2021. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije