Erdogan: Draghi je iskazao nepoštovanje prema meni, oštetio je odnose

1
Fena
Erdogan: Draghi je iskazao nepoštovanje prema meni, oštetio je odnose
AA / Recep Tayip Erdogan

Predsjednik Tayyip Erdogan optužio je u srijedu italijanskog premijera Maria Draghija za "drskost i nepoštovanje" nakon što je turskog lidera nazvao "diktatorom".

Prošle sedmice, Draghi je rekao da je Erdogan ponizio predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen tokom posjete Ankari i da je važno biti iskren s “diktatorima”, što je rezultiralo osudom iz Ankare.

U svom prvom javnom komentaru o tom pitanju, Erdogan je na događaju u Ankari rekao da je Draghi oštetio odnose između Turske i Italije, te sugerisao da italijanski premijer nema demokratski legitimitet za takve kritike, javlja Reuters.

“Izjava italijanskog premijera zaista iskazuje drskost i nepoštovanje. U vrijeme kada smo se nadali da bi veze Turske i Italije mogle doći do dobre tačke, davanjem ove izjave ovaj čovjek po imenu Draghi nažalost je narušio odnose između nas”, rekao je Erdogan.

“Došli ste imenovanjem, niste izabrani. Da biste mogli dati takve primjedbe u vezi s Tayyipom Erdoganom, prvo morate biti svjesni vlastite historije. Ali, vidjeli smo da niste”, dodao je Erdogan, u očiglednoj referenci na fašističkog diktatora Benita Mussolinija.

Draghi, bivši predsjednik Evropske centralne banke, nije došao na vlast na izborima, ali ga je italijanski predsjednik u februaru stavio na čelo nove vlade nakon što je prethodna koalicija propala usred stranačkih prepirki.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije