Amerikanci šalju još vojnika u Europu: Stigao ekspresan odgovor iz Rusije

0
Radiosarajevo.ba
Amerikanci šalju još vojnika u Europu: Stigao ekspresan odgovor iz Rusije
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Rusija je danas zaprijetila odgovoriti svojim mjerama na najavljena povećanja broja američkih vojnika u Europi.

"Ono što se sada događa (nagomilavanje snaga NATO-a u istočnoj Europi) uvijek će potaknuti mjere kompenzacije s naše strane", rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, prenijela je novinska agencija TASS.

"Nećemo zatvarati oči pred ovim potezom. Imamo sposobnosti i resurse za to. Sigurnost će biti 100 posto zagarantovana", rekao je Rjabkov.

Troje tinejdžera se vozalo jednim romobilom po ulicama Sarajeva

Troje tinejdžera se vozalo jednim romobilom po ulicama Sarajeva

Moskva je prošle godine ponudila Washingtonu razgovore o međusobnim sigurnosnim garancijama kako bi se izbjegao scenarij eskalacije, rekao je Rjabkov, po agenciji Interfax.

Iako je prije više od četiri mjeseca Rusija napala susjednu Ukrajinu, Kremlj ustrajno prikazuje NATO i SAD kao glavne prijetnje europskoj sigurnosti. Moskva je već više puta naglasila da želi ojačati svoje zapadne granice.

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je ranije danas na sastanku s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom da SAD želi dodatno proširiti nazočnost svojih vojnika u Europi, kao posljedicu ruskog rata protiv Ukrajine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije