Predsjednik Gane prvi je na svijetu primio cjepivo iz programa COVAX

0
Radiosarajevo.ba
Predsjednik Gane prvi je na svijetu primio cjepivo iz programa COVAX
Foto: EPA-EFE / Nana Akufo-Addo

Predsjednik Gane Nana Akufo-Addo postao je u ponedjeljak prva osoba na svijetu koja je primila cjepivo protiv COVIDA-19 iz programa COVAX, svjetske inicijative za pomoć siromašnim zemljama u opskrbi cjepivom.

Covax su zajedno pokrenuli Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Savez za cjepiva (GAVI), kako bi nerazvijene zemlje i zemlje u tranziciji mogle dobiti cjepiva. One nemaju dovoljno mogućnosti za potpisivanje ugovora o kupovini s proizvođačima cjepiva pa su utoliko u puno nepovoljnijem položaj, piše N1.

Akufo-Addo, 76-godišnji predsjednik spomenute zapadnoafričke države u koju je prva isporuku cjepiva iz programa Covax stigla prošlu srijedu, primio je danas prvu dozu cjepiva AstraZenece.

“Vrlo je važno da dam primjer i pokažem da je to cjepivo sigurno, kako bi se svi u Gani odlučili na cijepljenje bez ikakvih bojazni”, rekao je šef države.

COVAX je sklopio sporazume s proizvođačima za dvije milijarde doza u 2021. i mogućnošću kupnje još jedne milijarde doza cjepiva protiv covida-19., a za 92 zemlje s niskim i srednjim prihodom na raspolaganju je mehanizam financijske pomoći iz tog programa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije