Predsjednik Češke planira držati granice zatvorenim još godinu

Hina
Predsjednik Češke planira držati granice zatvorenim još godinu
Foto: Wikipedia / Miloš Zeman

Češki predsjednik Miloš Zeman poručio je građanima da uživaju u ljepoti vlastite zemlje ovoga ljeta budući da će putovanja u druge države biti zabranjena cijelu godinu u rezultatu pandemije COVID-19.

Zeman je rekao u intervjuu za radio u nedjelju da bi trenutna ograničenja na granicama trebala trajati godinu dana "kako putnici ne bi donijeli novi val zaraze s putovanja u zemlje u kojima epidemija još nije završila".

Sredinom marta Češka Republika je nametnula zabranu ulaska u zemlju i izlaska iz nje kako bi suzbila širenje novog koronavirusa. Iz zabrane napuštanja zemlje izuzeti su oni koji putuju na posao, vozači kamiona i osobe koje imaju važne razloge za odlazak u drugu državu, kao što je medicinsko liječenje.

Putničke agencije i druge turističke kompanije ranije su zatražile da se barem dopuste putovanja u Slovačku i Hrvatsku, koje su posebno popularna turistička odredišta među Česima i gdje su slučajevi zaraze koronavirusom rijetki, piše agencija dpa.

Hrvatski ministar turizma Gari Cappelli najavio je u petak u telefonskoj izjavi za Hinu da će se čuti s češkom ministricom Klarom Dostalovom kako bi zajedno našli mogućnost dolaska čeških turista u Hrvatsku, nakon što su o toj temi telefonski razgovarali hrvatski i češki premijer.

Cappelli bi trebao ove sedmice razgovarati s češkom ministricom zaduženom uz ostalo i za turizam o tom, kako je rekao, turističkom 'mostu'.

"Nas dvoje smo određeni da nađemo mogućnosti da se to realizira, a sa sličnom praksom bismo nastavili i za neka druga zainteresirana tržišta", poručio je Cappelli.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije