Predsjednik Azerbejdžana o Nagornom Karabahu: Nemamo vremena čekati još 30 godina

2
Anadolija
Predsjednik Azerbejdžana o Nagornom Karabahu: Nemamo vremena čekati još 30 godina
Foto: Ured predsjednika Azerbejdžana / Ilham Aliyev

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev, komentarišući tok operacije koju je pokrenula azerbejdžanska vojska protiv armenskih snaga u regiji Nagorno-Karabaha, poručio je da njegova zemlje ne želi više čekati nego da se konačno riješi problem koji traje već decenijama.

"Ne možemo više slušati izjave kao što su 'stanite, pokušat ćemo, pregovarat ćemo i pomoći ćemo vam'. Mnogo smo puta čuli isto ovo. Nemamo vremena čekati još 30 godina. Problem se mora riješiti sada", rekao je Aliyev za "Al Jazeeru".

Istakao je da je glavni razlog zašto sukob oko Nagorno-Karabaha nije još riješen taj što Armenija nije za uspostavljanje mira.

Rekao je da su armenske vlasti potpuno ignorisale i prekršile četiri rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija kojima se traži bezuslovno okončanje okupacije na tom području.

Aliyev je još dodao da Minska grupa OSCE-a, koja pokušava pomoći da se prevaziđe kriza u Nagorno-Karabahu, nije postigla nikakve rezultate već 28 godina, poručivši da Azerbejdžan odmah želi riješiti ovo pitanje, bez daljih odugovlačenja.

Od 1991. godine armenska vojska kontrolira Nagorno-Karabah, međunarodno priznati teritorij Azerbejdžana. Četiri rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i dvije rezolucije Generalne skupštine UN-a, kao i mnoge međunarodne organizacije, zahtijevaju povlačenje armenskih snaga iz Nagorno-Karabaha i sedam drugih azerbejdžanskih regija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije