Predsjednica Europske komisije: Primila bih vakcinu AstraZenece bez razmišljanja

0
Radiosarajevo.ba
Predsjednica Europske komisije: Primila bih vakcinu AstraZenece bez razmišljanja
Foto: Fena / Ursula von der Leyen

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da bi rado primila vakcinu AstraZenece u trenutku kad dužnosnici nastoje osigurati da ne propadnu doze vakcina kojem su Nijemci neskloni, piše Hina.

Njena izjava uslijedila je usred rastućih zabrinutosti da su nepovoljni komentari vodećih europskih dužnosnika, uključujući francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, usporili vakcine jednim od tek tri odobrene vakcine u Europskoj uniji.

Macron je ranije izjavio da je Velika Britanija preuzela rizik prebrzom autorizacijom AstraZenece. Njemačka službena studija također je otkrila da vakcina, iako je učinkovita, ima više nuspojava nego dva glavna suparnika.

"Primila bih vakcinu AstraZenece bez razmišljanja, poput proizvoda Moderne i Pfizera/BioNTecha", rekla je Von der Leyen za list Augsburger Allgemeine.

Podrška AstraZeneci dolazi mjesec dana nakon što je Komisija ušla u oštru raspravu s AstraZenecom zbog navoda da je britansko-švedska firma pri isporuci vakcina dala prednost Britaniji nad EU, što kompanija odbacuje.

Komisija je na meti kritika zbog sporog uvođenja vakcina u 27 članica bloka i kritičari je optužuju da nije uspjela na vrijeme osigurati opskrbu vakcinama kako bi se okončala pandemija koja razara europsku privredu.

Nijemci razmišljaju što bi s viškom vakcina. Neki bi ga dali beskućnicima, a neki policajcima U Njemačkoj, u kojoj se preferira cjepivo Pfizer/BioNTech, raste broj neiskorištenih doza cjepiva AstraZenece pa se političari i dužnosnici natječu u predlaganju načina da ta cjepiva ne propadnu.

Berlinska senatorica za socijalna pitanja Elke Breitenbach rekla je da neiskorištene doze treba podijeliti 3000 beskućnika koji žive u gradskom kriznom smještaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije