Njemačka / Pred ulazom džamije u gradu Gronauu ostavljena svinjska glava

20. 03. 2018. u 21:21:00 AA

Shares: 0

Nepoznata osoba ili više njih pred vrata džamije u njemačkom gradu Gronauu u pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija ostavili su svinjsku glavu, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju Uprave za vjerske poslove turske islamske zajednice u Njemačkoj (DITIB) navodi se da je u ponedjeljak pred džamiju Fatih u Gronauu ostavljena svinjska glava.

Navodi se kako još uvijek nije poznato ko su počinioci ovog gnusnog čina. U saopćenju se navodi kako pretpostavljaju da je svinjska glava ostavljena tokom noći.

Dodaje se kako su vjernici obavijestili policiju nakon što su ispred džamije vidjeli svinjsku glavu. Inače, džamijom u tom njemačkom gradu upravlja Uprava za vjerske poslove turske islamske zajednice u Njemačkoj (DITIB).

Pokrenuta je istraga u vezi sa incidentom koji je samo jedan u nizu tokom posljednjih mjeseci. Naime, u ponedjeljak je također na džamiju u Ulmu, u saveznoj njemačkoj pokrajini Baden-Wurttemberg, bačen Molotovljev koktel.

Nakon napada izvedenog tri sata iza ponoći na džamiju Islamske zajednice Milli Gorus (IGMG), došlo je do požara koji je ugašen prije nego što se proširio. Nije poznato ko je izveo napad na džamiju koji je na ovoj bogomolji uzrokovao značajnu štetu. Napadači su pobjegli, a u blizini džamije su pronađeni neiskorišteni Molotovljevi kokteli.

Zekeriya Altug, direktor odjela za vanjske poslove Tursko-islamske unije za vjerska pitanja (DITIB), izjavio je prošle sedmice kako je od početka godine u Njemačkoj izvedeno 27 napada na džamije.

 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA