Pravosudni ili psihijatrijski slučaj: Harald Hitler je ponovo slobodan

J. M.
Pravosudni ili psihijatrijski slučaj: Harald Hitler je ponovo slobodan
Prije godinu dana izazvao je pažnju javnosti prije nego je zatvoren. "Harald Hitler", dvojnik zloglasnog vođe Trećeg rajha, marširao je ulicama Hitlerovog rodnog grada Brunaua da bi mu policajci ubrzo stavili lisice.

Neko vrijeme je 25-godišnji Harald Z. iz Graza bio zatvoren u bečkom zatvoru Josefstadt, a sada je ponovo slobodan.

"Nema pravne osnove da ga dalje držimo u pritvoru. Pušten je, pratimo njegovo kretanje, pa ako ponovo bude nastupao u javnosti - djelovat ćemo", rekao je Rupert Schoisswohl, predstavnik tužilaštva.

Schoisswohl smatra da je Hitlerov imitator više slučaj za psihijatriju nego pravosuđe.

Zaista, poznanici su medijima ispričali da je Harald Z. bio opsjednut Hitlerom. Policiji je izjavio da je, poput svog uzora, želio preseliti u München, ali je "zaglavio" u Bruanuu jer je ostao bez novca. "Slučajno", u njegovom stanu istražitelji su pronašli nacističke materijale.

Austrijski mediji pišu kako Harald Z. širi nacističku ideologiju od 2015. godine, između ostalog distribuiranjem časopisa Das Arbeitertum, i to uz  citiranje nacističkog  ministra propagande Josepha Goebbelsa: "Ako razumijete ljude, ljudi će vas razumjeti."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije