Pariz: Uhapšena 51 osoba pred proteste "Žutih prsluka"

Fena
Pariz: Uhapšena 51 osoba pred proteste "Žutih prsluka"
Foto: EPA-EFE / Žuti prsluci u Parizu

Pariska policijska saopćila je da je od jutros privela 51 osobu pred proteste građanskog pokreta "Žuti prsluci", kojem je zabranjeno okupljanje u određenim dijelovima grada zbog nasilja i nereda prošle subote, prenio je list 20 Minutes.

Prefektura je navela da se nije dogodio nijedan incident i ponovila da je okupljanje zabranjeno u aveniji Jelisejskih polja i okolnim ulicama, kao i u blizini predsjedničke palate i parlamenta.

Pokret "Žuti prsluci" prijavio je skup na istoku Pariza, a građani se okupljaju i na Trokaderou, trgu u blizini Ajfelove kule, prenosi Radio Slobodna Evropa. 

Zabrane okupljanja su uvedene u četvrtima oko 12 gradova širom Francuske gdje su ranije izbijali neredi.

Francuski mediji prenose da se "Žuti prsluci" okupljaju u drugim gradovima i da su protesti za sada odvijaju mirno.

Francuske vlasti su odlučile i da pored policijskih snaga angažuju i pripadnike vojne antiterorističke misije "Stražar" (Sentinelle).

Protesti građanskog pokreta "Žuti prsluci" traju od 17. novembra i pored ustupaka vlasti i velike nacionalne debate koju je organizovao francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije