Praprapraunuku Roberta E. Leeja ne smeta uklanjanje njegove statue

Radiosarajevo.ba
Praprapraunuku Roberta E. Leeja ne smeta uklanjanje njegove statue
Praprapraunuk generala Roberta E. Leeja osudio je val nasilja Charlottesvillu, Virginiji kojeg je izazvalo uklanjanje statute njegovog pretka.

Robert E. Lee V (54) smatra da bi bilo prikladno da sve konfederacijske statue budu premještene u muzeje.

"Moramo biti u mogućnosti da vodimo takve razgovore bez mržnje i nasilja. Ako je žele ukloniti, neka tako bude. Možda je bolje da ih stave u muzeje i izlože u skladu s njihovim historijskim kontekstom", kaže Lee za CNN.

Spomenici u čast Leeju i drugim čelnicima Konfederacije, gubitničke strane u Američkom građanskom ratu koji je trajao od 1861. do 1865. godine, postali su tačka neslaganja u Sjedinjenim Američkim Državama. Mnogi kipovi već su uklonjeni ili preseljeni, ali su ostali oni čije uklanjanje je tek planirano.

Demonstranti su pokazali nezadovoljstvo i ljutnju zbog planiranog uklanjanja kipa generala Konfederacije Roberta E. Leeja koji se nalazi više od stotinu godina u Charlottesvilleu, gradu u središtu Virginije.

A prošle sedmice je jedan automobil uletio u masu ljudi koji su prisustvovali skupu bijelih nacionalista protiv planiranog uklanjanja kipa generala Konfederacije Roberta E. Leeja, te je jedna osoba poginula.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije