Jedna osoba poginula na protestima protiv uklanjanja kipa generala Leeja

AA
Jedna osoba poginula na protestima protiv uklanjanja kipa generala Leeja
Angela Taylor, portparol Medicinskog centra Univerziteta Virginija, potvrdila je da je jedna osoba preminula, a da ih je 19 povrijeđeno kada je automobil uletio u grupu demonstranata u Charlottesvilleu, javlja Anadolu Agency (AA).

Mike Signer, gradonačelnik Charlottesvillea, u subotu je na twitteru napisao da mu je “srce slomljeno“, nakon obavijesti o “izgubljenom životu“.

Svjedoci kažu da je automobil uletio u masu ljudi koji su prisustvovali skupu, koji su organizovali bijeli nacionalisti protiv planiranog uklanjanja kipa generala Konfederacije Roberta E. Leeja.

Okupljeni na Univerzitetu Virginia uzvikivali su slogane: "Jevreji neće doći na naše mjesto", "Krv i zemlja", "Jedan narod, jedna nacija, kraj migracijama". Demonstranti su na taj način pokazali nezadovoljstvo i ljutnju zbog planiranog uklanjanja kipa generala Leeja, koji se nalazi više od stotinu godina u Charlottesvilleu, gradu u središtu Virginije.

Pored grupe koja je protiv uklanjanja kipa, okupili su se i oni koji podržavaju ovakvu odluku. U jednom trenutku došlo je i do napetosti između dvije strane, nakon čega je intervenisala policija koja je smirila dvije sukobljene strane.

Gradonačelnik Signer kritikovao je proteste onih koji su protiv uklanjanja kipa nazivajući njihovu šetnju "rasističkom, netolerantnom i ispunjenu zastrašujućom mržnjom". I prošlog mjeseca su pristalice Ku Klux Klana organizovale proteste.

Spomenici u čast Leeju i drugim čelnicima Konfederacije, gubitničke strane u Američkom građanskom ratu koji je trajao od 1861. do 1865. godine, postali su tačka neslaganja u Sjedinjenim Američkim Državama. Mnogi kipovi već su uklonjeni ili preseljeni, ali su ostali oni čije uklanjanje je tek planirano.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije