Talibani se oglasili / Poznato ko će odlučivati o pravima žena u Afganistanu

19. 08. 2021. u 20:33:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

O ulozi žena u Afganistanu uključujući njihovo pravo na rad i obrazovanje, te način oblačenja, odlučit će visoko islamsko akademsko vijeće, rekao je viši talibanski lider Waheedullah Hashimi.

On je za Reuters dodao da će vijeće odlučiti i o tome da li će djevojčicama biti dozvoljeno ići u školu.

“Oni će odlučiti da li žene trebaju nositi hidžab, burku, samo veo ili nešto slično”, naveo je Hashimi.

Navodeći da su u Afganistanu stanovnici 99,99 posto muslimani i da vjeruju u islam, Hashimi je poručio "a kada vjerujete u zakone, svakako bi ih trebalo primijeniti. Imamo vijeće i oni će odlučiti šta ćemo učiniti".

Hashimi je dodao da ni talibani nisu očekivali da će ući u Kabul i da nakon što je predsjednik Ashraf Ghani pobjegao iz zemlje "nije bilo nikog da se odupre, pa smo ušli i zauzeli grad i sada kontrolišemo Kabul", piše Al Jazeera.

Primjeri iz prošlosti

Glavni portparol talibana Zabiullah Mujahid rekao je u utorak na konferenciji za novinare u Kabulu da će ženama biti dozvoljeno da rade i uče i “da će biti veoma aktivne u društvu”.

Tokom svoje vladavine od 1996. do 2001. godine, talibani su sprječavali žene da rade, a djevojčicama nije bilo dozvoljeno da se školuju.

Žene su morale nositi burke u javnosti i smjele su izlaziti iz kuće samo uz pratnju muškog rođaka.

Žene koje su kršile pravila ponekad su trpjele ponižavanje i javno bivale pretučene od strane talibanske vjerske policije.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)