Somun: Ne treba vjerovati talibanima, teško će biti ženama i mladima

3
Radiosarajevo.ba
Somun: Ne treba vjerovati talibanima, teško će biti ženama i mladima
Foto: Radiosarajevo.ba / Hajrudin Somun o stanju u Afganistanu

Ne treba vjerovati talibanima ni njihovim navodnim miroljubivim izjavama, kaže u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba poznati bosanskohercegovački novinar i diplomata Hajrudin Somun.

Dugogodišnji izvještač sa Bliskog istoka, još iz vremena Iranske revolucije, autor djela "Palestinska Nakba", jednog od najboljih na temu Palestine napisanih na našim prostorima, a kasnije prvi bh. ambasador u Turskoj i Maleziji, dodaje kako će talibani "ono što nisu uspjeli za pet godina - sada nadoknaditi".

Odnos prema ženama

"Teško afganistanskoj mladosti, posebno ženama kojima su obećali prava po Šerijatu, što znači da ih nemaju. Ili da imaju pravo biti nepismene, ropski zatvorene u kuće, čak kamenovane. Ako je vjerovati društvenim mrežama, već su ustrijelili jednu ženu koja nije htjela da pokrije lice, a bila je sva u crnini", kaže Somun za portal Radiosarajevo.ba.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Prema njegovim riječima, povratak talibana na vlast u Afganistanu ima važnu regionalnu i globalnu dimenziju.

"Ali se odgovornost za to previše svaljuje na Ameriku, poimence na predsjednika Joea Bidena. A predsjednik Donald Trump je talibanima otvorio put pobjede kad ih je pozvao u Camp David. Nisam stigao prekjučer na N1 da spomenem važan detalj u tom smislu.

Dok su helikopteri izvlačili diplomate iz američke ambasade, u ruskoj je ambasador mirno sjedio i s osobljem radio svoj posao. Najveću političku korist iz svega će izvući Putinova Rusija, a ekonomsku Kina. Rusi su prvi izvršili invaziju Afganistana, a sada beru plodove totalno pogrešne procjene Amerikanaca. Bin Laden je dobro rekao da su ga stvorili Amerikanci", istakao je Somun.

Sada svi peru ruke

Amerikanci su, istina, dodaje Somun, zajedno sa saveznicima iz NATO-a, ili sami, činili slične, ali fatalne greške u tri najduža rata koje su vodili u Vijetnamu, Afganistanu i Iraku.

"Za ovu priliku samo bih rekao šta su uradili u Afganistanu. Vodili su rat protiv Al-Kaide i obučavali vojne i političke institucije ogrezle u korupciji, umjesto da pomognu narodu Afganistana izgradnjom puteva, škola, bolnica, agrara. Tako bi odvratili afganska plemena od podrške talibanima koji su od seljaka otkupljivali opijum da bi kupili oružje.

Taj aspekt je dobro sažeo historičar Augustin Polikaj u Jutarnjem, dakle, da je poslije poraza talibana trebalo pomoći Afganistanu da stane na svoje noge. Sada svi koji su tamo slali trupe, uključujući hrvatske političare i javnost, peru ruke kako su doprinosili stabilnosti Afganistana. Kakvoj stabilnosti, vidi se ovih dana", analizira Somun.

Nadalje, Somun smatra da "neće biti lako ni Pakistanu, gdje je na čelu vlade čovjek sušte suprotnosti njihovoj ideologiji".

"A vidim da je i portal Radiosarajevo.ba prenio kako su u Bamijanu talibani oborili statuu popularnog antitalbanskog komandanta Abdulaha Ali Mazarija, koga su brutalno pogubili kad su ga uhvatili. U Bamijanu su tada srušili najveću Budinu statuu, a Ali Mazari je bio šiit. Njima od budističkog idolopoklonstva mnogo više smetaju šiiti, tako da neće biti lako ni Iranu", zaključio je Somun.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije